SNIJEŽNA LAVINA ZATRPALA PLANINARE: Na Šari pod snijegom zarobljeni Srbi i Makedonci!

Osmoro preostalih planinara je brzo uočilo gde se nalaze unesrećeni, rukama kopajući snijeg da ih izvuku

Timpavalanche-620x350

Prilikom uspona na Šar-planinu, na grupu od 17 planinara iz Srbije i Makedonije, obrušila se lavina snijega zatrpavši devetoro njih.

Na sreću, povređenih nije bilo, a planinari su posle toga nastavili uspon do vrha.

Kako kaže Miroslav Dokman, iz niškog Planinarsko-alpinističkog kluba “Mosor”, incident se dogodio juče oko 10 sati između Ceripašinog bačila i podnožja vrha Plat, kada je devetoro planinara iz Niša, Surdulice, Vladičinog Hana, Vranja i iz Makedonije ostalo ispod snega.

Foto: Wikipedia/Scientif38

Foto: Wikipedia/Scientif38

Neke od njih je lavina odbacila stotinak metara naniže, ali je tragedija izbegnuta najviše zahvaljujući prisebnosti svih.

– Osmoro preostalih planinara je brzo uočilo gde se nalaze unesrećeni, rukama kopajući sneg da ih izvuku. Pružili su im prvu pomoć, proverili osnovne životne funkcije i motoričke sposobnosti i dali im psihičku podršku da se ne predaju i da se bore. To je bio prvi razlog zašto nije bilo tragičnih posledica – kaže Dokman.

Drugi razlog je, prema njegovim riječima, držanje planinara koji su ostali pod snijegom, a treći je to što lavina nije bila snažna.
– Da je bila snažnija, teško da bi se ko izvukao – kaže Dokman.
On dodaje i da su, srećni što su živi, planinari poslije ove nezgode ipak nastavili uspon na Šar-planinu i osvojili vrh Plat.

(Telegraf.rs / Izvor: juznevesti.com)