Peticijom do novih zakona u zdravstvu Srpske

Unija sindikata radnika u zdravstvu traži reformu zdravstvenog sistema Srpske – i to donošenjem osam novih zakona. Dok iz resora zdravlja poručuju da prihvataju sve sugestije za poboljšanje zdravstvenog sistema, iz Unije odgovaraju da su i ranije dobijali, samo deklarativnu, podršku ministra Dragana Bogdanića.

zdravstveni-radnici-ATV

Zbog toga su odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i do novih zakona dođu prikupljanjem potpisa građana na peticiju.

“Zato mu se zahvaljujemo što se slaže s nama i očekujemo u narednom periodu što veći broj potpisa, da što više ljudi shvati da je ovo prvenstveno zbog vas, a tek onda zbog nas koji smo davaoci usluga”, naglasio je Miodrag Femić, predsjednik UO Unije sindikata radnika u zdravstvu RS.

“Ono što je za nas posebno važno je donošenje Zakona o pravima pacijenata koji bi trebalo da uredi prava i obaveze između pacijenata i zdravstevnih radnika. Gledano iz struke, za nas je jako važno da se donose Zakon o sestrinskoj djelatnosti – da zaštitimo svoju profesiju”, istakao je Ranko Palačković, potpredsjednik UO Unije sindikata radnika u zdravstvu RS.

Novi zakoni bi, kažu, precizirali prava i obaveze pacijenata i podigli nivo zdravstvene zaštite. Odredili bi koje kvalifikacije treba da imaju fizioterapeuti i tehničari i koliko sati dnevno ljekari maksimalno mogu da rade. Traže i prestanak primjene Zakona o platama kako bi, kažu, zdravstveni radnici mogli biti plaćeni prema radu, a ne, kao činovnici, prema platnim grupama. Iz Ministarstva zdravlja odgovaraju da su proteklih godina radili na zaštiti prava pacijenata i da će tako nastaviti.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS će nastaviti razgovore sa predstavnicima sindikata, sa zajedničkim ciljem da u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj pacijenti imaju što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Ipak, ne kriju da će prednost pri vođenju razgovora o pravima zdravstvenih radnika dati reprezentativnom sindikatu. Takav predznak nosi granski Sindikat republičkog Saveza sindikata. Predsjednik Milenko Granulić, umjesto kolegama, prednost pri kreiranju novih zakona daje resornom ministarstvu u Vladi Srpske.

“Osnovnu politiku treba da kreira Ministarstvo zdravlja i Vlada. [Da li biste Vi potpisali tu peticiju?] Pa, moram da vidim prvo šta ta peticija donosi, šta namjeravaju s tom peticijom, koja je svrha, a tek onda da se nešto radi”, kazao je Milenko Granulić, predsjednik granskog Sindikata zdravstvenih radnika RS.

Iako je početak skupljanja potpisa bio najavljen za danas, iz Unije poručuju da će prve štandove u zdravstvenim ustanovama i na ulicama, zbog dodatnih dozvola, postaviti sutra ujutro. Očekuju da će do 21. februara skupiti i više od 3.000 potpisa potrebnih da bi inicijativa bila upućena Narodnoj skupštini. Nađe li se pred poslanicima, iz Ministarstva zdravlja obećavaju da će poštovati sve odluke Parlamenta.

 atvbl.com