Sve više oglasa na Internetu: Prodajem lijekove za mnoge bolesti

“Prodajem neotvorene i originalne tablete iz apoteke”, “prodajem lijekove za mnoge bolesti”- takvih internet oglasa, sve je vise. Od tableta protiv bolova, do lijeka za rak. Prodavaoci pod pseudonimima, lijekove nude po cijenama duplo manjim od onih u apoteci. Kupcima, ipak, niske cijene, nisu mamac.

vlcsnap-2016-12-19-19h59m09s37

Prodaja i kupovina lijeka preko interneta je nezakonita, jer direktno ugrožava život pacijenta, kažu farmaceuti. Internet prodaji nedostaje obavezna kontrola lijeka, koju on prolazi od proizvodnje do izlaganja na police.

“Da bi lijek stigao u apoteku, prolazi niz provjera, odnosno pravilno proizveden lijek, pravilno spakovan lijek, pravilno distribuisan lijek i pravilno čuvan lijek smije da se nađe u apoteci, zatim u apoteci mogu da se nađu samo lijekovi koji imaju dozvolu od Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine”, rekla je farmaceut Ana Golić.

Posebno je, tvrde farmaceuti, rizično pazarenje lijekova koji se u apoteci, bez recepta, ne mogu kupiti. I ispravan lijek, u neispravnoj dozi, kažu, ne djeluje ispravno. Na internetu se, priznaju, neke stvari ipak smiju naći.

“Apoteka nije isto što i lijek. Apoteka je ustanova u kojoj se većinski nalaze lijekovi, međutim, imate dobrim dijelom, kozmetiku, vitaminsko-mineralne preparate, biljne preparate, dječiju hranu. To su artikli koji smiju da se nađu na internetu, to su artikli koje pacijenti smiju da naručuju”, rekla je Golić.

O ovoj temi u Agenciji za lijekove BiH, danas bez komentara. Direktor se nije javljao na telefon, a u kabinetu ne odgovaraju na elektronsku poštu. Nema tako odgovora da li se i na koji način može sankcionisati internet prodaja lijekova, ko to treba da kontroliše i na koji način internet prodavci dolaze do lijekova koje nude. Čak i ako oni stižu direktno sa apotekarskih rafa, te uštede koju paru, mišljenje i procjena stručnjaka su, kažu farmaceuti, neophodni.

atv