DruštvoNovosti

Opasna zabava: Roditelji koji djeci kupi petarde platiće kaznu do 1.200 KM

0

Sarajevska policija se, kao i svake godine, trudi upotrebu pirotehnike svesti na minimum da bi se izbeglo povređivanje dece i odraslih.

MUP KS apeluje na sve građane, a posebno na roditelje, da povedu računa pred predstojeće praznike i da se pobrinu da njihova deca ne dođu u dodir s pirotehnikom.

Policija će građanima pred praznike deliti letke s informacijama o opasnostima upotrebe pirotehnike.

– Nabavkom i preprodajom pirotehnike narušava se javni red i mir, uznemiruju se građani, a vrlo česta posledica su povređivanja, naročito mlađih osoba. Prodaja pirotehnike ima obeležje prekršaja i u nadležnosti je inspekcijskih organa.

Napominjemo da je posedovanje na javnom mestu, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje pirotehnike sankcionirano Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira – pojašnjava Irfan Nefić, portparol sarajevske policije.

Kazne

Nefić navodi da je, kada maloletnik počini ovakav prekršaj, propisana kazna za roditelja odnosno staratelja.

– Predviđene kazne za punoletne osobe su od 300 do 900 KM, a za roditelje maloletnih prekršilaca od 400 do 1.200 KM – rekao je Nefić.

Nefić je naglasio da će MUP KS, u saradnji s Gradskom upravom, poduzeti posebne mere u novogodišnjoj noći. Biće angažovani policajci u uniformi i civilu na lokacijama gde se preprodaje pirotehnika. Takođe će se organizovati zajedničke akcije s nadležnim inspekcijskim organima da bi se stalo u kraj svakome ko na crno nabavlja, prodaje i koristi bilo šta od pirotehnike. Policija će, osim ovoga, održavati sastanke s menadžmentom i nastavnim osobljem osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo.

Apel

Direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Sena Softić-Taljanović, s obzirom na nadolazeće praznike, uputila je apel građanima, a naročito roditeljima, da budu savesni i da prazničnu noć provedu bez pirotehnike. Ona je naglasila da se praznici mogu provesti i bez jedne zapaljene petarde.

Slaviti se treba u radosti i veselju i bez upotrebe pirotehnike. Niko ne želi da se radost u prazničnoj noći pretvori u probleme. S obzirom na dugogodišnje iskustvo, praznici se vrlo lako mogu pretvoriti u nesretan događaj jer mnogi nisu svesni koliko je pirotehnika opasna po zdravlje. Posebno mislimo na roditelje maloletne djece – kaže Softić-Taljanović. Ona dodaje da neadekvatno rukovanje pirotehnikom ili neispravnost pirotehničkih sredstava mogu imati strašne posledice.

– Imali smo slučaj amputacije prsta. Osim ovog, vrlo lako može doći do slepoće, opekotina po licu i telu, oštećenja sluha i vida. Petarda, kada pukne u ruci, vrlo lako može izazvati invalidnost. Molim sve roditelje da nikako ne kupuju ili makar da svedu na minimum korištenje pirotehnike. Petarde su kao “male granate”. S druge strane, dešavalo se da nekima ubace petarde u jaknu ili kosu. Ne mora značiti da će doći do povrede, ali ljudi se prepadnu, dožive stres i to je jedna od posledica – završava Softić-Taljanović.

Izvor: Blic

Incko: Imam ovlaštenja da smijenim Dodika, ali prošla su ta vremena

Previous article

Šunka, salama i kobasice izazivaju astmu!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Društvo