NovostiRS/BiH

Vratili se iz Amerike i napravili plantažu koju je komšija uništavajući korov spalio

0

U bihaćkom naselju Mala Gata danas je izgorelo preko 30 dunuma aronije u vlasništvu Poljoprivredne zadruge “Aronija Tatarevich & sons”.

 Prema rečima vlasnika, za požar je kriv komšija koji je palio korov na svojoj parceli.

– Nažalost, moram vas obavestiti da je danas izgorelo preko 30 dunuma naše plantaže. Požar je izazvao naš komšija paljenjem korova, koji verovatno sedi kod kuće i posmatra. Sve je trenutno pod kontrolom. Zahvaljujemo se momcima iz Vatrogasne službe, na brzoj i adekvatnoj pomoći – objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici zadruge.

Inače, vlasnici Poljoprivredne zadruge “Aronija Tatarevich & sons” su Emin Tatarević i njegovi sinovi Mirza i Meša, koji su se, nakon skoro dve decenije provedene u Americi, vratili pre četiri godine u BiH.

Američka prostranstva i sigurne poslove, zamenili su krajiškim brežuljcima gde su se počeli baviti poljoprivredom i osnovali Poljoprivrednu zadrugu “Tatarevich & sons” Bihać.

Danas su vlasnici jedne od najvećih plantaža aronije u BiH, gde na devet hektara imaju 22.000 sadnica u bihaćkom naselju Mala Gata.

Pored aronije imaju zasađeno 1500 grmova crne ribizle, 170 grmova Haskapa – japanske borovnice, 55 stabala višnje, te 110 žbunova lešnika.

Mlađi sin ima i dva plastenika u kojima gaji povrće i 3,5 dunuma slatkog feferona.

Prošle godine su imali prvi komercijalni rod od 17,5 tona aronije i proizveli deset hiljada litara čistog matičnog soka, hiljadu kilograma džema, a uskoro će imati i prvo sirće koje je odležalo tri godine.

Ove godine očekivali su prinos i do 50 tona aronije.

Izvor: Klix.ba

Autoput 9. januar: Više nema besplatne vožnje

Previous article

Zaboravio aktovku na krovu automobila, novac se razleteo po putu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti