Zurof traži smjenu hrvatskog ministra Hasanbegovića

Direktor centra “Simon Vizental” u Jerusalemu Efraim Zurof pozvao je Vladu Hrvatske da odmah smijeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojeg u saopštenju naziva fašistom.

zurof

Iz Centra poručuju da su šokirani imenovanjem Hasanbegovića na mjesto ministra i apeluju da ga hrvatska Vlada zamijeni prikladnijom osobom, prenose hrvatski mediji.

“Apelujemo da hrvatska Vlada Hasanbegovića zamijeni nekim ko će donijeti čast i poštenje toj poziciji, umjesto da sramoti zemlju pred cijelim svijetom”, naveo je Zurof u saopštenju.

U Centru navode da su zgroženi Hasanbegovićevom objavom knjige o komemoraciji Holokausta, od američko-jevrejskog autora Normana Finkelštajna, te kako se navodi, njegovim neutemeljenim i potpuno nepreciznim komentarima vezanim za istoriju Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata i Holokausta.

“Sama činjenica da Hasanbegović objavljuje takvo smeće, koje reklamira na veb stranici dobro poznate antisemitske organizacije `Stormfront`, dovoljan je razlog da bude sklonjen sa pozicije ministra u vladi zemlje koja je dio EU. Još je gore to što ministar slijepo odbija da prepozna genocidnu prirodu ustaškog režima, a prezire hrabre hrvatske antifašiste koji su se protiv njega borili”, poručuju iz Centra “Simon Vizental”.

Zurof je za hrvatski portal “Indeks” ranije rekao da je “odvratno da takva osoba može postati ministar kulture u zemlji koja je članica EU”.

srna