Znate li šta uraditi kada se iz prijateljstva rađa ljubav

Mnogi se ne usuđuju da započnu vezu sa prijateljem ili prijateljicom iz straha da će, ako ne uspije veza, upropastiti i drugarstvo. Evo zašto bi trebalo da pokušate.

Zapravo, veza sa prijateljem ili prijateljicom je možda i najbolja opcija za uspješnu, zdravu, stabilnu vezu.

Najprije, kada započinjete vezu sa nekim sa kim se već izvjesno vrijeme družite, znate sa “čim” odnosno kim imate posla. Sa druge strane, kada počinjete vezu sa nekim koga tek kratko poznajete, može se desiti da se razočarate već poslije mjesec dana.

Onda dolazite u situaciju da tu osobu, koja vas je razočarala svojim ponašanjem, stavovima, pokušavate da promijenite. Kao što već možda znate, nije baš pametna ideja da nekoga mijenjate jer tu dugoročno ne donosi dobre rezultate.

Kada započinjete vezu sa drugom, drugaricom, u startu imate prednost jer znate kako se ponašaju, kakvi su njihovi stavovi. Znate i šta ih nervira, pa ih nećete slučajno “načepiti” i time izazvati svađu epskih razmjera.

Osim toga, pošto se družite, vjerovatno imate i slična interesovanja, omiljeni restoran, kafić, volite slične filmove. I još jedna prednost je što ste već “obavili” upoznavanje njegovih ili njenih roditelja.

Sa njim ili njom ćete se uvijek smijati jer, onako do suza, može da vas zasmije samo osoba koja vas dobro poznaje.

Samo osobi koju dugo poznajete možete da povjerite svoje strahove ili probleme, i da znate da će dati sve od sebe da vam pruže podršku.

Na kraju, treba pomenuti i da se zdrava, stabilna ljubavna veza gradi na povjerenju. Prijateljstvo je zato idealna “podloga” za započinjanje ljubavne veze.

Ako ste sasvim sigurni da ono što osjećate prema svom drugu/drugarici nije samo prolazna požuda, skupite hrabrost i priznajte mu/joj to. Razgovarajte otvoreno. Ne dopustite da vam ljubav izmakne ispred nosa jer se plašite, jer čemu se plašiti nečega što u potpunosti znate?!

Mondo