Zločini u BiH koji su obilježili prošlu godinu: Svirepe likvidacije i nezapamćene porodične tragedije

Godina 2016. ostat će upamćena po velikom broju stravičnih ubistava širom BiH. Obilježili su je obračuni među starim akterima crnih hronika, zločini među „običnim“ ljudima, ali i nezapamćene porodične tragedije.

Arnela Đogić

Najveći broj ubistava u 2016. godini je riješen, a nekolicina počinilaca već je osuđena na zatvorske kazne. Takav je slučaj i sa Avdijom Selimovićem, te Murizom Brkićem, monstrumima iz Olova koji su zbog ubistva djevojke Arnele Đogić, presudom Vrhovnog suda FBiH dobili po 40 godina zatvora.

Arnela je ubijena krajem februara prošle godine. Zločin je do u detalje isplanirao njen bivši momak Avdija zbog ljubomore, a za ubistvo je angažovao Brkića.

Njih dvojica su djevojku pretukli i preko usta joj stavili uže kako ne bi mogla dozivati upomoć. Potom su je davili i na kraju zaklali, a tijelo bacili sa litice visoke 70 metara u kanjon Stupčanice.

Nakon toga su otišli u kafanu, gdje su pili i veselili se, te trošili Arnelin novac. Naknadno su uhapšeni nakon čega su sve i priznali.

Opsežna potraga za tijelom Arnele Đogić u Čudanskim krševima kod Olova, Foto: Arhiv

Nusret Prljača

Mještani sarajevskog naselja Butmir godinama će prepričavati svirepo ubistvo njihovog 64-godišnjeg komšije Nusreta Prljače u novembru prošle godine. Policajac koji nije bio na dužnosti nedaleko od Nusretove kuće uočio je njegov automobil, te su zbog krađe vozila tada uhapšeni Senad Keč (19) i Muamer Osmanović (39) iz Hadžića.

Keč je policajcima ispričao kako je zajedno sa Osmanovićem bio u Prljačinoj kući, gdje su se s njim sukobili i fizički obračunali, a potom ukrali ključeve njegovog automobila i odvezli se. Nakon dolaska na mjesto zločina, policajci su u kući zatekli zadavljenog Nusreta.

Miroslav Lazarević

Jedan od zločina koji će svakako ostati upamćen je i ubistvo Miroslava Lazarevića (32) sredinom oktobra u Istočnom Sarajevu u klasičnoj sačekuši nedaleko od njegove kuće, dok je bio u svom automobilu Golf 7.

Ubice su presrele njegov automobil “golf”, te iz automatskog oružja ispalili smrtonosne hice, a zatim se udaljili s mjesta zločina. Nedugo nakon toga, uhapšeni su Aleksandar Bulatović (30) iz Istočnog Sarajeva i Saša Vidović (34) iz Bijeljine. Motiv ubistva nije zvanično poznat, a navodno se radi o obračunu automafije.

Mladen Ambrožić

Svakako treba spomenuti i ubistvo 50-godišnjeg Mladena Ambrožića, koji je preminuo u oktobru, nakon što su ga trojica muškaraca bejzbol-palicama brutalno pretukla ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao, u sarajevskom naselju Hrasno.

Kako se odmah nakon ubistva moglo čuti od komšija, Ambrožić je bio ovisnik, koji je dugo vremena bio “na igli”. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nedavno je zbog njegovog ubistva podiglo optužnicu protiv braće Ermina (19) i Ademira Babaića (21), te Adnana Hysenaja iz Sarajeva.

Tragovi krvi ispred ulaza zgrade u kojoj je Ambrožić stanovao, Foto: Arhiv

Ambrožić je nekoliko posljednjih godina živio sa Žanet, majkom dvojice Babaića, koji nisu bili sretni zbog te veze. Iako motiv ubistva zvanično nije poznat, pretpostavlja se da je svemu prethodilo Ambrožićevo maltretiranje njihove majke, nakon čega su mu njeni sinovi, zajedno s rođakom, napravili sačekušu i pretukli ga nasmrt.

Adnan Ćurevac i Edin Hrnjić

U pucnjavi koja se u julu, sat iza ponoći, dogodila u sarajevskoj ulici Hadži Sulejmanova, ubijeni su Adnan Ćurevac (27) i Edin Hrnjić zvani Hole (26) iz Sarajeva, i to hicima iz automatske puške u automobilu “golf 2”. Za njihovo ubistvo optužen je Sadin Bahuna, inače, vlasnik vozila u kojem su ubijeni.

Bahuni su, navodno, Ćurevac i Hrnjić pokušali provaliti u kuću, a kad nisu uspjeli sjeli su u automobil koji je bio parkiran u ulici. Optuženi je u međuvremenu izašao iz kuće i došao do automobila u kojem ih je zatekao, te iz automatske puške zarafalao prema njima i ubio ih.

Sa privođenja Sadina Bahune, Foto: Arhiv

Nakon toga se predao službeniku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji je radio na osiguranju obližnjeg objekta. Kako su komšije tada pričale, Ćurevac i Hrnjić su već neko vrijeme prijetili Bahuni. Navodno se Bahuna jednom prilikom požalio poznaniku da će, ukoliko mu ne prestanu prijetiti, ubiti sebe ili njih.

Uroš Karanović

Svima je poznata izreka da je dobar komšija preči nego brat. Međutim, Urošu Karanoviću (66) iz sela Jelašinovci kod Sanskog Mosta je “presudio” upravo komšija Milutin Potkonjak (64) i to udarcem sjekirom po glavi.

Ubistvo se dogodilo u maju u večernjim satima u Potkonjakovoj porodičnoj kući u Bojištu kod Lušci Palanke u općini Sanski Most. Policiji je tada prijavljeno da se iz kuće čuju galama i jauci, te da su se ranije Karanović i Potkonjak posvađali i potukli.

Policajci koji su ušli u kuću i pregledali prostorije, u jednoj od njih su pronašli mrtvog Karanovića, te vlasnika kuće, koji je imao povrede na glavi, ali je bio u svjesnom stanju i sam se predao policiji.

Mila Malešević

U prošloj godini je bilo i niz tragedija u kojima su članovi porodice, a nerijetko supružnici tragično okončavali, a jedan takav stravičan zločin potresao je u septembru Prnjavor, kada je Dalibor Gavrić (42) bacio ručnu bombu na svoju nevjenčanu suprugu Milu Malešević (24) i ubio je, a u eksploziji je i sam zadobio povrede opasne po život.

Dalibor Gavrić i Mila Malešević, Foto: Facebook

Motiv ubistva, koji je šokirao sve Prnjavorčane, je Gavrićeva ljubomora. Navodno je svojoj nevjenčanoj supruzi ranije poručio da će “završiti kao Ksenija Pajčin”, pjevačica koju je 2010. godine ubio momak Filip Kapisoda, koji je potom izvršio samoubistvo. Tragedija se dogodila ispred Milinog kafića “Akapulko M” u mjestu Maćino Brdo kod Prnjavora.

Lazar Rebić

Ni djeca nisu bila pošteđena a, između ostalog, primjer je i tragična smrt dvadesetomjesečnog dječaka Lazara Rebića iz sela Donja Kamenica kod Zvornika. Bijeljinsko Okružno tužilaštvo optužilo je Fatu Durak (34) za ubistvo dječaka, dok njen nevjenčani suprug i ujak Lazara, Mijat Stankić, koji je bio privođen nakon ovog ubistva, nije optužen.

Dječak je ubijen sredinom augusta, a preminuo je nakon što je udario glavom o beton pošto ga je Fata udarila. Stankić je tada tijelo sestrića umotao u krpe i najlonsku kesu, odnio i zakopao u obližnju šumu. Fatin i Mijatov zločin otkriven je nakon što je dječakov otac Slađan Rebić policiji prijavio da mu je sin nestao.

Melisa i Amar Djedović

Zločin koji je potresao cijelu bh. javnost je i onaj koji se dogodio krajem septembra prošle godine, kada je Nesad Djedović (42) iz tuzlanskog naselja Gornja Lipnica, hicima iz pištolja, ubio svoju kćerku Melisu (11) i sina Amara (7) u automobilu, te nakon toga pucao sebi u glavu. On je, tada, igrom slučaja, ostao živ, ali je nedugo potom preminuo u tuzlanskoj bolnici.

Mjesto gdje je Nesad Djedović ubio svoju djecu u Gornjoj Lipnici, Foto: Arhiv

Djevojčica je odmah podlegla, dok su dječak i otac neposredno nakon tragedije davali znake života, ali je dječak ubrzo preminuo. Prije ubistva Djedović je nazvao poznanika i rekao da će ubiti i djecu i sebe, te da je ostavio oproštajno pismo.

Svemu je, navodno, prethodio težak razvod Nesada i njegove bivše supruge Amre, koja se udala za njegovog daidžu u Njemačku, a Nesad se u međuvremenu, 15-ak dana prije tragedije, ponovo oženio.

Sead Šarić

Rođenog sina ubio je i 77-godišnji Nezir Šarić iz mjesta Kudići kod Velike Kladuše hicem iz lovačke puške. On je u julu upucao svog sina Seada (52). Do porodične tragedije došlo je u dvorištu porodične kuće, koja je inače vlasništvo ubijenog, a u kojoj je nakon smrti supruge, stanovao Nezir sam.

Sead je, navodno, dok su se svađali, ocu opsovao majku, nakon čega je on dograbio pušku u kojoj se nalazio jedan metak i upucao ga. Nakon što je ubio sina, starac je sam pozvao policiju, kojoj je po dolasku predao oružje i nije se opirao hapšenju.

Prema riječima komšija, glavni uzrok njihovog sukoba je bio taj što je Nezir nakon smrti supruge sav novac trošio na djevojke sumnjivog morala, a navodno je na jednu od njih potrošio i novac koji je Sead trebao naslijediti od majke.

Najra Botić

Najmlađa žrtva protekle godine bila je osmomjesečna beba Najra Botić iz Breze. Nju je početkom prošle sedmice, kako je i sam priznao, ubio otac Adis Bećirbašić.

Obdukcijom je utvrđeno da je beba ubijena, a koban je bio udarac u glavu koji je zadobila. Osim tog udarca, Najra je imala i druge povrede po tijelu.

Ubistvo se dogodilo kada je Adis ostao sam sa djevojčicom koju je čuvao dok je njena majka radila u jednom kafiću u Brezi. Nakon što je oduzeo život bebi, Adis je otišao do svoje nevjenčane supruge gdje je pio kafu i pušio.

Kuća u kojoj je Adis Bećirbašić ubio svoju osmomjesčnu kćerkicu, Foto: Arhiv

Iako ga je u dva navrata pitala gdje joj je dijete, tek joj je nakon sat vremena rekao da je Najra mrtva. Izbezumljena Nejla je otišla do trošne kuće u kojoj su živjeli i tamo pronašla svoju mrtvu bebu pokrivenu jorganom. Pokušala ju je oživjeti, ali je bilo uzalud.

Odveli su odmah dijete doktoru, no bilo je kasno. Pomoći djevojčici nije bilo. Kantonalni sud u Zenici ocu monstrumu prošle sedmice odredio je jednomjesečni pritvor.

Izvor: Faktor.ba