Žestoke riječi Lavrova i Trampovog savjetnika u Minhenu

Visoki ruski i američki zvaničnici razmijenili su danas u Minhenu oštre riječi povodom američke optužnice protiv 13 Rusa zbog kovanja zavjere s ciljem da poremete tok predsjedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbjednost, Herbert Rejmond Mekmaster, izjavio je na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji da federalne optužnice pokazuju da SAD postaju “sve vičnije u ulaženju u trag porijeklu ove špijunaže i subverzije”, prenosi AP.

“Kao što možete da vidite na osnovu optužnice FBI, dokaz je sada zaista neosporan i dostupan u javnom domenu”, rekao je Mekmakster ruskom delegatu na konferenciji.

Samo nekoliko minuta ranije, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, na istoj konferenciji, odbacio američke optužnice kao “obično naklapanje”.

“Nemam odgovor. Možete objaviti bilo šta, a vidimo da se optužnice i izjave množe i množe”, rekao je Lavrov, na pitanje da prokomentariše navode o pokušajima ruskih državljana da utiču na ishod izbora u SAD.

Federalna optužnica koju je u petak objavio američki specijalni tužilac Robert Maler sadrži najdetaljnije navode do sada o nezakonitom ruskom miješanju tokom kampanje uoči izbora 2016, djelimično s ciljem da pomognu tada republikanskom kandidatu Trampu da pobijedi demokratsku protivnicu Hilari Klinton, navodi američka agencija.

Lavrov je danas ukazao da su američki zvaničnici, uključujući potpredsjednika Majka Pensa, rekli da nijedna zemlja nije uticala na izborne rezultate u SAD.

“Sve dok ne vidimo činjenice, sve ostalo je puno naklapanje – izvinjavam se zbog ovog izraza”, rekao je Lavrov, osudivši “iracionalni mit o globalnoj ruskoj pretnji, čiji tragovi se nalaze svuda – od Brexita do katalonskog referenduma”.

Mekmaster i Lavrov obratili su se učesnicima konferencije koja je okupila glavne svjetske lidere, zvaničnike iz oblasti odbrane i diplomate, a obojicu su, nakon uvodnih obraćanja, novinari zasuli pitanjima o američkoj optužnici i širem pitanju sajber napada.

Mekmaster je komentarisao i nagovještaj da bi SAD mogle da sarađuju s Rusijom u pogledu pitanja sajber bezbjednosti.

“Iznenađen sam da postoji ijedan dostupan ruski sajber ekspert s obzirom na to koliko je većina njih aktivna u podrivanju naših demokratija na Zapadu. Zato bih rekao samo da bismo voljeli da imamo sajber dijalog kada Rusija bude iskrena”, zaključio je Mekmaster.

tanjug