ŽENE, ZBOG OVIH GREŠAKA KOŽA VAM BRŽE STARI: Promenite ODMAH navike dok nije kasno!

Hteli mi to ili ne, svi starimo. Bore i koža bez kolagena samo su neke od pokazatelja koje otkrivaju naše prave godine. Ali, da li ste znale da određenim postupcima dok spavate doprinosite starenju kože?

Dermatolog Purviša Patel otkrila je koje svakodnevne navike štetno utiču na našu kožu.

Spavate na licu

“Gravitacija pobeđuje kad spavamo na licu”, rekla je Patel. Znakovi spavanja na licu vidljivi su odmah ujutro. Natečene oči i lice otkrivaju da spavamo na licu, a to vremenom rezultira smanjenjem kolagena koji je zaslužan za elastičnost kože. Patel savetuje da pokušate da spavate na leđima kako vam lice ne bi bilo u dodiru sa jastukom.

 

FOTO: PROFIEMDIA

Ne čistite lice

Možda nekad uveče zaboravite da skinete šminku ili da operete lice. Ipak, ovaj korak ne smete preskakati. Čišćenje lica pre spavanja je bitno kako biste skinule svu prljavštinu koja se nakupila tokom dana.

“Ako se jače znojite ili ležete u krevet sa šminkom, pore će vam biti zatvorene, pa se mogu pojaviti bubuljice. Ako imate masnu kožu i ne operete je pre spavanja, lice će vam biti još masnije”, rekla je Patel.

Zato obavezno uveče pre spavanja dobro očistite svoje lice kako bi se tokom noći regenerisalo.

Koristite previše proizvoda za negu lica

Ako koristite previše različitih proizvoda za negu lica, radite više štete nego koristi svom lice. Koristite samo one proizvode u koje ste sigurne da deluju i ne mešajte više različitih proizvoda jer se njihovi sastojci mogu loše slagati.

 

Pijete premalo vode

Voda nije važna samo za naš organizam, već ima bitnu ulogu i u nezi kože. Voda je važan deo kože i kad je ne pijemo dovoljno koža gubi svoju elastičnost. Takođe, suši se i stari. Patel savetuje da pijete svaki dan oko šest čaša vode.

FOTO: PROFIMEDIA

 

Kurir.rs/WomansHealth, Foto: Profimedia