Zemljotres probudio stanovnike istočne Hercegovine, epicentar u blizini Trebinja

Zemljotres jačine 4,4 stepena Rihterove skale probudio je 39 minuta iza ponoći stanovnike istočne Hercegovine.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore objavio je da je epicentar zemljotresa bio četiri kilometra sjeveroistično od mjesta Kruševice, koje je od Trebinja udaljeno 20-ak kilometara. Prema podacima Evropskog seizmološkog zavoda, epicentar zemljotresa zabilježen je na dubini od 13 kilometara.

Prema Merkali-Kankani-Sibergovoj (MCS) skali, riječ je o zemljotresu šestog stepena od maksimalnih dvanaest, mjerenom po epicentralnom intenzitetu. Zemljotres šestog stepena ove skale opisan je kao jak zemljotres kojeg zamjećuju sve osobe i bježe iz kuća. ”Slike padnu sa zidova, predmeti se ruše, suđe se razbije.

Stvari se pomaknu sa svog mjesta ili se prevrnu. Na pojedinim dobro građenim kućama nastaju lagane štete”, navodi se u opisu. Za sada nema informacija o materijalnoj šteti, a podrhtavanje tla su osjetili stanovnici Trebinja, Bileće, Ljubinja, Berkovića, Gacka, Mostara, kao i Dubrovnika i Podgorice, te drugih gradova. Vezana vijest: Šta uraditi u slučaju zemljotresa

mojahercegovina.rs