NovostiRS/BiH

Zeleno svjetlo za pomoć bolesnoj djeci

0

Protivljenja medju poslanicima NSRS nema kada je solidarnost u pitanju. To su jasno pokazali poslanici tokom rasprave o Nacrtu zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu.

Svrha donošenja Zakona je da se oboljeloj djeci, državljanima Srpske i osiguranicima Fonda zdravstva, kojoj nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u Srpskoj, to omogući u inostranstvu.

Na sredstva Fonda moći će da računaju mladi do 18 godina. Zahtjevi se predaju u Fond, a o njihovom odobravanju odlučuju direktor Fonda, Upravni odbor i Komisija.

Fond prikuplja sredstva iz posebnog doprinosa za solidarnost od plata zaposlenih, doprinosa koji uplaćuju opštine i gradovi, donacija organizacija, preduzeća i pojedinaca.
Siniša Karan, generalni sekretar Službe predsjednika Republike, kaže da je strašna pomisao da negdje u svijetu ima lek, a da roditelji nemaju sredstva za njegovu nabavku. Naveo je da je trenutno 11 otvorenih humanitarnih brojeva.

U kreiranju ovog zakona učestvovale su i humanitarne organizacije i udruženja roditelja.

Olivera Ratković, predsjednik UO Centra za edukaciju “Tvoja riječ”, kaže da je neizvesnost jako teška kada roditelj nastoji da pomogne svom detetu i očekuje da se prikupi novac, strahujući od rokova. Smatra da je ovo veoma značajno i humano.

Istu poruku poslali su poslanici oba bloka. Iako je dan za glasanje u petak, već danas najavljuju podršku zakonu.

Punu podršku najavljuju i iz koalicije “Domovina”. S obzirom na to, da je dokument u nacrtu, ima prostora za sugestije, kako bi se došlo do kvalitetnog sistemskog rješenja.

(RTRS)

JEDINSTVENA PRILIKA: Dvodnevno vikend putovanje Budva i Manastir Ostrog

Previous article

PRNJAVOR: “VOLIMO SE ČUVAJUĆI OVCE” Ovo je priča Rade i Dejana, mladih nomada iz sela kod Prnjavora

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti