Zeleno svjetlo za medicinski kanabis

Ekspertna radna grupa, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, dala je zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, potvrdila je danas Zdenka Gojković, član ove eksperte radne grupe i načelnik Odjela za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS.

20161009172629_391452

“Na potezu su sada ministarstva, jer treba da ide niz izmjena nekih zakona koji će to dozvoli-ti, kada su u pitanju uvoz, način kontrolisanja i slično”, dodala je Gojkovićeva, napomenuvši da su u radnoj grupi bili i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i brojni stručnjaci iz oblasti, kao što su onkologija i farmacija. Kazala je da ima neke nezvanične informacije da je Ministarstvo civilnih poslova prihvatilo mišljenje radne grupe, ali zvaničnog očitovanja još nemaju. Kada je u pitanju sama upotreba kanabisa u medicinske svrhe, Gojkovićeva je kazala da je više oblasti gdje bi se on mogao koristiti. “U onkologiji, tu je prije svega kod kancerskog bola.

Kada se iscrpe druge opcije, opravdan je pokušaj s kanabisom. Upotrebljavati se može za mučnine i povraćanje kod hemoterapije. Kod anoreksije, kada dođe do krajnje iscrpljenosti i mršavosti, kanabis može otvoriti apetit. Ali, prvo iscrpiti zvanične mogućnosti”, pojasnila je Gojkovićeva. Istakla je da je u velikom broju zemalja prihvaćena upotreba kanabisa u medicinske svrhe. “Suština je da se kanabis skine s tabele jedan, gdje je zabranjen za upotrebu, i prebaci u tabelu gdje je dozvoljen za upotrebu, ali naravno u medicinske svrhe isključivo, gdje je opravdana njegova upotreba”, rekla je Gojkovićeva.

Napomenula je da je Hrvatski sabor prošle go-dine odobrio upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, te da imaju tačno određeni liječnici koji ga mogu propisati, kao i tačno utvrđene doze, količine. Dodala je da možemo koristiti iskustvo Hrvatske i prepisati ono što su oni napravili. “Nemamo dokaza da kanabis može smanjiti bo-lest mada je u laboratorji pokazao određeni efekat”, naglasila je Gojkovićeva.

Inicijativu za legalizaciju medicinskog kanabisa je Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH uputila Komora magistara farmacije FBiH. Predsjednica ove komore Zahi-da Binakaj medijima je izjavila da su se svi u komisiji Vijeća ministara BiH usaglasili da je ko-rištenje kanabisa u medicinske svrhe dobra stvar, uz jasno određene indikacije, te da je na potezu Ministarstvo sigurnosti, koje bi trebalo da pokrene promjenu zakonske regulative koja se dotiče prometa narkoticima, ali da je pritisak pacijenata i javnosti dovoljno visok da bi proces promjene zakona mogao trajati kraće nego što je uobičajeno.

Inače, i stručnjaci u Hrvatskoj ukazali su da medicinski kanabis pomaže pacijentima s multiplom sklerozom, karcinomom, kod spasticiteta, kod AIDS-a može olakšati liječenje i povećati apetit, te pomaže kod jedne rijetke dječje bolesti Dravetov sindrom, gdje može smanjiti učestalost epileptičkih napada.

nezavisne.com

Ad

You might also like

Komentariši