BalkanNovosti

Zbog tri prsta uklonili mural sa škole

0

Sa Osnovne škole “Marija i Lina” u Umagu uklonjen je mural hrvatskog slikara Mirona Milića uz obrazloženje da su “tri prsta” na njemu provokacija.

mural

Kako navodi Večernji list, mural napravljen prema uputstvima direktora škole “Marija i Lina” Mata Vidovića i u skladu je sa njenim idealima, a lokacija je prethodno odobrena.

Nastao je u sklopu festivala nezavisne umjetnosti “Indirekt” koji je organizovalo kulturno-umjetničko udruženje “Manufaktura snova”.

Iz “Manufakture snova” poručuju da mural prikazuje ruku koja nabraja osnovne pojmove kojih bi djeca trebalo da se drže kako bi spasla planetu – Reuse, Reduce, Recycle, Reinvent.

Osim toga, iz udruženja poručuju da je lokacija prethodno bila odobrena i da je mural prema uputstvima direktora škole napravljen u skladu s idealima škole koja je orijentisana na ekološko osvešćenje i edukaciju djece po tom pitanju.

Direktor škole Mato Vidović ističe da je dozvolio da jedna strana škole bude oslikana grafitom, ali da poruka tog grafita nikako ne smije biti vulgarna, provokativna, niti politički motivisana.

“Prvo me je zvalo nekoliko građana i pitalo zašto sam to dopustio jer se na grafitu vide tri prsta. Tako nešto da nam bude na školi kad nam razapinju Stepinca je nedopustivo pa je mural uklonjen”, ističe direktor škole.

Međutim, u udruženju “Manufaktura snova” tvrde da u muralu ne vide ništa sporno, kao i da su veoma ponosni na njega.

“Djeci koja upijaju svaku informaciju poput sunđera, Miron je svojim muralom htio da usadi osnovne vrijednosti koje nabraja (Reuse, Reduce, Recycle, Reinvent) kao što su to i nas naši roditelji učili”, objašnjavaju iz udruženja “Manufaktura snova”.

Ističu da je time pogođen i engleski jezik koji je tom prilikom korišćen.

“Nema potrebe nikome objašnjavati kako je Umag turistički grad, da je engleski jezik obavezan strani jezik u osnovnoj školi, kako smo stanovnici EU i da će zbog globalne usmjerenosti poruke mural vidjeti stanovnici grada, turisti, kao i onlajn zajednica. Poslata poruka je dobra poruka koja će, nažalost, umjesto na školi, živjeti isključivo u onlajn svijetu”, navode iz Udruženja.

Autor murala Miron Milić je na Fejsbuku objavio da je ovo velika pobjeda desnice, direktora Osnovne škole “Marija i Lina” u Umagu Mata Vidovića koji je potpuno nasjeo na tekst i uklonio mural bez da je i saslušao autora.

“Žao mi je što mural nije mogao duže da ostane, ali radićemo opet, nadam se. Sljedeći zid, molim”, istakao je Milić. b92

Narodna vjerovanja na Vidovdan – šta nije dobro danas raditi

Previous article

BICIKLIMA DO MANASTIRA U UKRINSKOJ DOLINI

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan