MagazinZanimljivosti

Zbog klimatskih promjena zelenilo na Antarktiku

0
Biolozi su otkrili da dijelovi Antarktika polako poprimaju zelenu boju. Kako tvrde, slična situacija je i na Arktiku, i to sve zbog klimatskih promjena i povećanja temperature.

Zabrinjavajući trend zagrijavanja naše planete, objavljen je u žurnalu Current Biology. Kako temperatura raste, tako se uslovi za rast biljaka popravljaju, pogotovo biljke kao što je mahovina. S obzirom da se očekuje dalji rast temperature, doći će do radikalne promjene ekosistema, kao i sastava zemljišta i okruženja na Antarktiku.

Najstariji podaci o klimi koji su uzeti na Antarktiku, kao što su temperatura i taloženje, datiraju još iz šesdesetih godina prošlog vijeka, ali podaci o biljnom svijetu datiraju od prije 150 godina. Ti podaci su biolozima dali prilično dobru sliku o uticajima klimatskih primjena na ovaj dio planete.Antarktik je i dalje rekorder kada se radi o hladnoći i vjetrovima. Iako se prostire na površini od 14 miliona kvadratnih kilometara, samo 0,3% područja se može pohvaliti florom. Ipak, ove nove promjene svakako će uticati na biljni život, te će doći do drastičnih promjena u ekosistemu, ovog do sada netaknutog dijela planete.

 

Prnjavorski.net

Nole jači od kiše i Del Potra za polufinale Rima

Previous article

Novi državni zatvor krajem juna spreman za “posjetioce”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin