NovostiSvijet

Zatvorene grčke banke

0

Banke u Grčkoj su od danas zatvorene, potvrdio je premijer Aleksis Cipras.

bsnkr

Kako je rekao, grčke banke će biti privremeno zatvorene i uvodi se kontrola kapitala, ali je i dao uvjeravanja da su štednja građana, plate i penzije zagarantovani. On je pozvao sugrađane da ostanu smireni.

Grčki premijer rekao je da je Banka Grčke preporučila da banke ostanu zatvorene i da se uvedu restrikcije na transakcije, poslije odluke Evropske centralne banke da ne poveća količinu hitnog novca koje grčke banke mogu da uzmu iz ECB-a.

Današnja odluka donijeta je poslije dva dana formiranja dugih redova kod bankomata širom zemlje poslije Ciprasove odluke da se zakaže referendum o prijedlozima povjerilaca za reforme koje zemlja treba da sprovede da bi dobila neophodnu pomoć.

Ranije danas Evropska centralna banka odlučila je da ne poveća količinu hitnih sredstava koja grčke banke mogu da povuku, što znači da nemaju način da popune novac koji se povlači takvom brzinom.

Cipras nije rekao koliko dugo će banke ostati zatvorene niti je dao detalje o tome kakve će restrikcije na transakcije biti uvedene. Bankarski zvaničnici rekli su da će banke biti zatvorene najmanje jedan dan, a neki mediji javljaju da će to trajati najmanje nedjelju dana.

“Zbog odbijanja Evrogrupe da produži program pomoći Grčkoj poslije 30. juna, Evropska centralna banka nije povećala količinu likvidnih sredstava koje mogu da povuku grčke banke i time je primorala Banku Grčke da aktivira mjere privremenog zatvaranja banaka i ograničenja povlačenja novca”, rekao je Cipras.

On je naglasio da su ulozi građana u grčkim bankama apsolutno zagarantovani.

“Sada je više nego jasno da je cilj ove odluke samo da ucjenjuju grčki narod i da spriječe demokratski proces referenduma”, rekao je Cipras u televizijskom obraćanju.

Referendum je zakazan za sljedeću nedjelju, 5. jul, ali grčki program pomoć ističe u utorak, a 7,2 milijardi dolara koje Grčka još nije uzela, blokirani su i više neće biti Grčkoj na raspolaganju poslije tog datuma, jer neće biti u stanju da do 30. juna isplate dospjelu ratu duMMF-u od 1,6 milijardi evra. N

Srpske košarkašice najbolje u Evropi

Previous article

Skandal u Budimpešti, zastava Srbije bez grba

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti