CRNA GORA: Zatvor na ostrvu Mamula postaje luksuzni hotel (VIDEO)

Crna Gora je pokrenula još jedan ambiciozni projekat koji ovu državu još bolje pozicionirati na lestici luksuznih destinacija.

mamula1

Nenaseljeno ostrvo Mamula u Jadranskom moru nalazi se na granici između Crne Gore i Hrvatske. Prepoznatljivo je po napuštenoj tvrđavi, koju su Italijani koristili kao zatvor tokom Drugog svetskog rata. Nekada se na ovo zloglasno ostvro odlazilo na robiju, a uskoro će se ići na luskuzno letovanje. Naime, crnogorske vlasti odobrile su projekat pretvaranja kompleksa u luskuzni hotel, piše CNN.

mamula2

Tvrđava je podignuta 1853. godine pod vladavinom austrougarskih vlasti. Skoro sto godina kasnije okupirala ju je italijanska vojska a sada će je osvojiti švajcarska firma Orascom… doduše na 49 godina, na koliko je dobila pravo raspolaganja.

Plan je da se tvrđava potpuno obnovi, uz poštovanje istorijskog nasleđa objekta, i pretvori u hotel sa luksuznim sobama, restoranima i terasama. Iako tvrđava zauzima čak 90 posto ostrva, naći će se mesta i za izgradnju marine kao i privatne plaže sa centrom za sportove na vodi.

mamula3

gradnja.rs