Zastrašujuća medicinska pomagala iz prošlosti

Britanija ima najveću kolekciju medicinskih instrumenata iz prošlosti. Kolekcija sadrži i fotografije, vezane za medicinu, koje datiraju od prije nekoliko stotina godina.

Za većinu, napredak nauke se najbolje vidi kroz napredak medicine kao i medicinskih pomagala. Ovo su neki najčudniji.

U muzeju se mogu pronaći igle koje datiraju iz 17 i 18 vijeka. Izrađene su od nehrđajućeg čelika, od drveta ili od stakla. Staklene igle su se počele koristiti u 20. vijeku. Pravljene su tako da traju mnogo duže nego današnje, a samim tim je jasno da se ista igla koristila za mnoge pacijente.

 

The Conversation

Foto: Science Museum, London
Foto: Science Museum, London
Foto: Science Museum, London

Hirurški instrumenti na slici datiraju iz 16. vijeka. Tu su nož sa duplom oštricom kao i kliješta za vađenje zuba i metka. Da, metka..

Foto: Wellcome Library

 

Belgijska čelična maska datira iz 1550 godine i korištena je za javno ponižavanje i kaznu, najčešće žena, koje su se usprotivile autoritetu ili koje su laganje. Mnoge stvari nije trebalo nikada izmisliti, ovo je jedna od tih!

Foto: Wellcome Library London

“Šljemovi” iz 80-ih godina su korišteni kako bi se istražio mozak bez hirurškog zahvata. Nešto kao CT skener. Nazivali su ih i “Džedaj”-šljemovima kako bi imali manje problema sa djecom koja su ih se plašila.

Foto: Science Museum, London

Zatim, čelična ruka iz 1890. godine.

 

Foto: Wellcome Library, London

Uznemirujući model oka uz..

Model oka: W. i S. Jones, London, 1840-1900 Wellcome Library, London

.. originalnu katovku za oči..

Kutija očiju iz 1900. godine, Wellcome Library, London

IFLScience