Zašto su se Rusi uopšte uključili u rat u Siriji?

Ruska intervencija u Siriji počela je 30. septembra 2015. godine nakon što je vlast sirijskog predsjednika Bašara al Asada zvanično zatražila pomoć Ruske federacije” u borbi protiv terorističkih grupacija koje ozbiljno ugrožavaju opstanak slobodne i sekularne Sirije”.

Smatra se da je Ruska vojna intervencija spasila Sirijsku vojsku od poraza, stabilizovala front ali i takođe uveliko doprinijela protjerivanju terorista iz pojedinih dijelova Sirije.

Mnogi se i danas pitaju zbog čega su Rusi odlučilli da se umiješaju u ovaj sukob, a razlozi su brojni.

Nakon ulaska u rat, Rusija je odmah započela borbena dejstva na položaje sirijskih pobunjenika i snaga takozvane Islamske države. U prvih nekoliko dana bombardovani su ciljevi uglavnom u sjeverozapadnim i zapadnim dijelovima Sirije tj. u provincijama Alepo, Idlib i Hama ali se, kako vrijeme odmiče spisak ciljeva polako proširuje.

Rusija je nakon četiri godine političke ali i vojne pomoći režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, odlučila da se umiješa direktno u ovaj vojni sukob.

Intervencija je propraćena propagandnim napadima iz zemalja koje zvanično podržavaju takozvanu Slobodnu sirijsku armiju. Tokom intervencije Sirijska armija je uspjela da oslobodi 12.000 kvadratnog metra teritorije, uključujući i veliku pobjedu u bici za Alep.

Rusi su dobro promislili ovaj korak, a evo koji su i razlozi za ulazak u sirijski sukob.

Teororizam

Zvanični ruski cilj bio je rat protiv terorizma. Rusija je htjela da pomogne Siriji da se izbori sa snažnim terorističkim grupama, a to je SAD predstavljala kao zajednički cilj.

Glavni neprijatelji su bili Islamska država i Al Kaida, međutim za Ruse je ta lista ipak bila nešto duža.

Za njih teroriste predstavljaju svi koji su protivnici Bašara al Asada, što Amerika ne prodržava.

Očuvanje Asada na vlasti

Asad je veliki saveznik Rusije, pa je vlastima u Moskvi jedan od motiva za ovu intervenciju bio da ga održe na vlasti. On niže pobjede upravo zahvaljujući Rusima, a oni neće dopustiti da on padne.

Tada bi zemlju podijelile između sebe brojne terorističke grupe, što ne bi odgovaralo Rusiji. Ta teritorija bi upala u haos i nasilje iz kojeg ne bi mogla da se izvuče. Asadu se ova intervencija isplatila.

Sirijski predsjednik uspio je da osvoji velike dijelove sirijske teritorije. Najveće vojne uspjehe Rusija je zabilježila u Alepu i Palmiri. Sa druge strane, Kremlj se oglušio na brojne optužbe za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Povratak na međunarodnu scenu

Moskvi, naime, nikada nije bilo samo do podrške Asadu.

Naime, zbog izolacije Rusije tokom ukrajinske krize, ruski predsjednik Vladimir Putin htio je svoju zemlju da vrati na međunarodnu scenu i to je uradio uspješno.

Odmjeravanje snaga sa SAD

Rusija je željela da pokaže da je i ona globalna sila i da kada se radi o sukobima ovih razmjera i ona mora da se pita i da odlučuje.

Željela je da pokaže SAD da ona može da joj parira. Takođe je željela da pokaže da je naučila lekcije iz prošlosti.

Ukoliko bi Kremlj ćutke prešao preko i ove vojne agresije SAD, kao što je rečeno, Amerika bi ovladala cijelim Sredozemljem, a Rusija bi izgubila jedinog pouzdanog saveznika u regionu.

Vojne baze

Još jedan razlog ruske intervencjie jesu i vojne baze koju Rusiju ima na teritoriji Sirije. Posebno se izdvaja vojna baza u luci Tartus, koja predstavlja jedinu rusku bazu na Sredozemlju, kao i jedinu vojnu prekomorsku bazu preostalu iz doba SSSR-a.

Sa napadom na zemlju u kojoj se nalazi jedina ruska baza na Sredozemnom moru, to je direktan napad kako na ruske geostrateške interese u regionu, tako i napad na samu Rusiju.

Ruske vojne baze u Hmejmimu i Tartusu ostaće u Siriji nakon okončanja protivterorističke operacije, planiran je njihov razvoj. Ovim Rusija želi da poruči da je dominantan igrač i svjetska vojna sila.

Ekonomski razlozi

Osim gore navedenih Rusija ima i ekonomske razloge za uključivanje u sukob u Siriji.

Na neki način rat u Siriji pogoduje Rusiji jer ima priliku da prodaje velike količine vojne opreme. Osim toga, u posljednje vrijeme su sve glasnije priče da će Rusija zaraditi ozbiljan novac kada se završi rat u ovoj zemlji, i to tako što će ruske firme raditi na obnovi porušene države.

Telegraf.rs)