MagazinZanimljivosti

Zašto je nula toliko važna?

0

Da li je moguće dobiti nešto iz ničega?

Ovo je priča o nuli. Nula ima dvostruku ulogu, a jedna od najvažnijih je što je omogućila da predstavimo velike vrijednosti bez izmišljanja novih simbola (3, 30, 300, 3000). Nula je takođe omogućila da se predstavi sredina, ono nešto između negativnog i pozitivnog. 

Foto

Nulu možete sabirati, množiti, oduzimati, ali ne možete dijeliti sa nulom. Dobro, neki će reći rezultat je “beskonačno”, ali “beskonačno” ipak nije broj.

Nula je danas opasna zvjerka. Do 7. vijeka nula suštinski nije ni postojala. Drevni indijci su prvi razvili numerički sistem u kome je nula dobila svoj simbol. Ovaj sistem koji sadrži nulu koristi se i dan danas a nula je važan instrument u razvoju i istraživanju matematike. Ono što je zanimljivo je da je ovaj sistem najkasnije prihvaćen u Evropi. Rimljani su imali svoj sistem kojeg se nisu htjeli odreći. Ipak, zahvaljujući ponajviše Leonardu Fibonacciju, ovaj sistem je zaživio i u Evropi.

Ljudska potreba za korištenjem brojeva seže od praktične primjene koja podrazumijeva brojanje stvari. U početku je nula korištena samo kako bi se prikazalo nepostojanje određene vrijednosti. Kako se ljudsko shvatanje matematike razvijalo i kako je matematika postajala više apstraktni proces, nula je počela da se pokazuje kao veoma značajan alat.

Kasnije, kako se tehnologija razvijala došlo je vrijeme i da nula ponovo postane temelj nečeg novog. Binarni sistem koji se sastoji od jedinica i nula, postao je temelj za razvoj kompjutera i kompjuterskih tehnologija. I tako je najzad postalo moguće, dobiti nešto iz ničega.

Prnjavorski.net

Pronašla medvjedića i ne zna šta da radi sa njim FOTO

Previous article

Preskočio bolid Formule E saltom unazad VIDEO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin