Zaštita i izgled pasoša u BiH i dalje neizvjesni

Pasoši u BiH ubuduće možda neće imati polikarbonatnu zaštitu. Građanima Bosne i Hercegovine će se i dalje izdavati biometrijski pasoši sa svim elementima zaštite u skladu sa EU regulativama. Te dvije kontradiktorne izjave stigle su isti dan iz Agencije za identifikaciona dokumenta BiH.

Da nam ih danas pojasne, ni direktor IDDEEA-e ni njegov zamjenik nisu bili raspoloženi. Kažu, sve što imaju rekli su u jučerašnjem saopštenju. Ono se, doduše, kosi sa Pravilnikom o izgledu putnih isprava koji je usvojen krajem prošle godine, a koji se dosta razlikuje od onog iz 2014. godine.

pravilnik 14

“Pasoš, diplomatski i službeni pasoš je knjižica pravougaonog oblika, dimenzija 88 puta 125 mm koja sadrži dvije polikarbonatne strane i 32 papirne strane”, navodi se u Pravilniku o izgledu putnih isprava iz 2014.

pravilnik 17

“Pasoš, diplomatski i službeni pasoš je knjižica pravougaonog oblika, dimenzija 88 puta 125 mm koja sadrži 34 papirne strane”, navodi se u Pravilniku o izgledu putnih isprava iz 2017.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH, Vojin Mijatović, prvi je progovorio o mogućem vraćanju na pasoše druge generacije, i pravilnika koji je potpisao njegov pretpostavljeni, Adil Osmanović. Iako nam je Mijatović danas obećao izjavu, na kraju se ipak nije javio. Stručnjaci upozoravaju da pasoši bez takve zaštite znatno olakšavaju falsifikovanje, a time bi se se svakome ko pokuša da se dokopa bh. isprave posao znatno olakšao.

“U slučaju da nema te podloge na kojoj se nalaze i izgravirani laserskim postupkom određeni elementi koji su jedna vrsta holograma, kojom se pod različitim uglom svjetla dobijaju određene tonske vrijednosti i te zaštite”, rekao je Dane Branković, direktor Forenzičkog centra za vještačenje dokumenata Banja Luka.

Problem je nastao jer pasoše sa polikarbonatnim stranicama u boji štampa njemački Milbauer. Zbog toga su propala dva tendera, jer se francuska štamparija Gemalto žalila zbog nekonkurentnosti. Iz IDDEEA-e su kategorično odbacili i eventualnu opasnost od uvođenja viza, a medijske navode o mogućem vraćanju na prijašnje pasoše proglasili neutemeljenim i neprovjerenim.

Iako u IDDEEA-i obećavaju da građani neće ostati bez pasoša, i dalje nije jasno šta će biti nakon 21. marta. Nije jasno ni kako je Milbauer do sada prolazio na tenderima, ako su oni ocijenjeni kao nekonkurentni.