NovostiRS/BiH

Zaraženo meso u Federaciji BiH

0

SARAJEVO – Veterinarski inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo stavili su van prometa i naložili neškodljivo uništavanje 37.118 kilograma sirovina i proizvoda životinjskog porijekla.

Za ove namirnice je utvrđeno da su zdravstveno neispravne, a zbog prisustva salmonele naložen je povrat 68.680 kilograma sirovina iz uvoza čiji su dalji promet i upotreba zabranjeni.

Portparol Uprave Vildana Brdarić navela je da su za 10 mjeseci ove godine veterinarski inspektori uzeli 5.577 uzoraka proizvoda životinjskog porijekla, sirovina, hrane za životinje, briseva radnih površina, ambalaže. Od ukupnog broja uzetih uzoraka za najveći broj njih, odnosno za 4.582 ili oko 82 odsto zatražena je mikrobiološka analiza.

Prema njenim riječima, kod 23 mikrobiološki ispitana uzorka utvrđeno je prisustvo mikroorganizama suprotno važećim propisima u BiH. U 13 uzoraka otkriveno je prisustvo salmonele, u 6 klostridije, a u 4 uzorka prisustvo stafilokoka i ešerihije koli veće od dozvoljene količine.

U četiri ispitana uzorka utvrđena je nedozvoljena količine teških metala, arsena i kadmija.

(Blic)

Hrvati napali Sergeja Trifunovića zbog instagram objave o Praljku

Previous article

Skinula se gola zbog plasmana Perua na Svjetsko prvenstvo VIDEO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti