Zapad će ucjenjivati Beograd u vezi sa Kosmetom, Srpskom i Rusijom?

Zapad je, poslije raketnih udara u Siriji i direktne konfrontacije sa Rusijom, spreman da, u okviru geostrateškog nadmudrivanja sa Kremljom, pojača i pritiske na Srbiju, pa nije isključeno da zapadni centri moći pripreme novi paket ucjena na Beograd o pitanju Kosova i Metohije, Republike Srpske i veza sa Moskvom, pišu “Večernje novosti”.

List navodi da je cilj primorati Beograd da u globalnom sudaru izabere stranu i polako napusti politiku neutralnosti.

Prema saznanjima “Večernjih novosti” iz diplomatskih izvora, ovi pritisci biće pojačani narednih sedmica, pogotovo u okviru procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

“Nije isključeno da iz Brisela narednih dana Beogradu bude isporučen i konkretan zahtjev da se priključi nekoj od rezolucija ili odluka Unije u vezi sa Sirijom”, navodi list.

Navedeno je i da će jačati pritisak na Beograd da kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma pokuša da “disciplinuje” predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a najžešće ucjene očekuju se kada je riječ o odbijanju Srbije da se priključi sankcijama uvedenim Moskvi.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je očigledno da slijede veliki i pompezni pritisci na Srbiju, ali smatra da oni neće imati veliki “domet”.

“I oni su svesni toga da ne mogu da traže od nas da skočimo u ambis. Pokušaće da nas lome oko Kosmeta, Srpske i tražiće da se distanciramo od Rusije. Srbija treba da zadrži model neutralne spoljne politike i da se na ove pretnje ne osvrće previše”, rekao je Anđelković.

I profesor Fakulteta za bezbjednost Zoran Dragišić smatra da je zadržavanje sadašnjeg kursa jedina ispravna i moguća politika.

“Pozicija koju je zauzeo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je najbolja opcija. Treba se držati podjednako blizu i podjednako daleko od obe strane. Samo tako možemo da sačuvamo mir i bezbednost”, kaže Dragišić.

(novosti.rs)