MagazinSvijet poznatih

Zanimanja naših pjevača: Od bravara, preko tesara do diplomiranih ekonomista i historičara

0

Naši poznati pjevači, a posebno narodnjaci, zarađuju velike novce, imaju brojne nekretnine, skupe automobile, ali većina njih gotovo da nikako nije muzički obrazovana.

merlin_680_453_s_c1

Mnogi estradnjaci školovali su se za potpuno druga zanimanja, ali zahvaljući svom glasu, sreći i pjesmama koje su postale hitovi napravili su velike karijere.

Najveća bh. muzička zvijezda Dino Merlin završio je bravarski zanat i prije nego što se počeo baviti pjevanjem nekoliko godina bio je zaposlen u „Pretisu“ u Vogošći, gdje je radio kao metalski radnik – kalioničar. Njegova životna prekretnica desila se 1985. godine kada je snimio album „Kokuzna vremena“ sa kojim je stekao veliku popularnost nakon čega je Mađioničar čekić potpuno zamijenio mikrofonom. Da nije potpuno zaboravio „Pretis“ i svoje prvo radno mjesto pokazao je 2008. godine kada je u proizvodnom pogonu fabrike u Vogošći u kojem su nastale njegove prve pjesme predstavio album “Ispočetka”.

Hari Varešanović zajedno sa svojim velikim prijateljem iz mahale Fahrudinom Pecikozom, koji mu je napisao najveće hitove, završio je srednju elektro-tehničku školu, a, kako popularni Peca kaže, u početku su željeli da budu električari.

Zdravko-Colic-koncert-Mostar-6

Zdravko Čolić uz muzičku karijeru bio je uspješan i u školi, tako da je svojevremeno stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Fakultetskim diplomama mogu se pohvaliti i Haris Džinović, Duško Kuliš, Zijad Sipović, Neno Murić i Davor Sučić alias Sejo Sexon. Na dobrom putu da postane akademski građanin bio je i Goran Bregović, koji je ipak na kraju odustao od Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

zabranjeno_pusenje_1561512

Neno Murić završio je Filozofski fakultet u Sarajevu, odsijek historija. Isto zvanje, ali na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je odbranio diplomski rad na temu ”Crk'o Marshall“ stekao je Sexon. Uz diplomu profesora historije, Sejo je apsolvent i na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Dino Šaran završio je umjetničku školu u Sarajevu, a na Pravnom fakultetu u Sarajevu nije se previše zadržao. Njegov brat Adnan, lider grupe „Skroz“, završio je srednju geodetsku školu. Almas Smajlović nakon završene srednje muzičke škole, upisao je Prirodno–matematički fakultet u Sarajevu, a zanimljivo je da već duži niz godina radi na obezbjeđenju američke ambasade u Sarajevu.

halid_beslic_17815-658x439

Legenda narodne muzike Halid Bešlić po zanimanju je tesar. Vlasnik hitova „Neću, neću dijamante“, „Prvi poljubac“, „Miljacka“ i mnogih drugih, nakon srednje škole namjeravao je upisati i građevinski fakultet, ali muzika ga je odvela u kafanu i nikada nije našao vremena za nastavak školovanja. Posljednjih godina uz muziku dosta uspješno se bavi privatnim biznisom, vlasnik je motela i pumpe u Semizovcu.

Da za školovanje nikada nije kasno pokazuje Halid Muslimović. Naime, on je 2008. sa 47. godina odlučio u rodnom Prijedoru upisati Koledž za informatiku i menadžment “Janjoš”, odsjek ekonomija. Ovaj pjevač srednju metalsku školu završio je 1978. godine u Jesenicama u Sloveniji, a 2003. naknadno je završio i četvrti stupanj u Banjoj Luci.

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum završila je trogodišnju trgovačku školu, ali nikada nije stekla radno iskustvo u struci.

Šerif Konjević srednju ugostiteljsku završio je vanredno u Prijedoru. Enes Begović, zbog karijere odustao je od Više pedagoške akademije u Sarajevu.

Faktor.ba

 

Tragedija u Svazilendu, poginulo 38 djevojčica

Previous article

Osumnjičeni za smrt 71 izbjeglice stigli na sud u Mađarskoj

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin