Za ubistvo Marka Đerića ukupno 35 godina zatvora

Miljan Ratković 20, Dako Pikula 15 godina robije. Proglašeni su krivim za teško ubistvo trebinjskog kik-boksera Marka Đerića u maju prošle godine.

Ratković je osuđen kao direktni izvršilac zločina, Pikula za organizovanje i planiranje. Radovan Andrić je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

Sud je zaključio da je u pitanju je bezobzirna osveta i ubistvo sa predumišljajem. Prema pročitanoj presudi, Pikula i Ratković su zločin zajedno dogovorili. Nabavili su automatsku pušku kojom je kobne noći na kik-boksera Ratković ispalio sedam metaka, od kojih je jedan bio koban.

Presudu je slušao mirno dok je Pikula gotovo sve vrijeme u sudnici bio pognute glave. Avokati i tužioci su izbjegli kamere. Umjesto njih pričale su porodice.

“Ni jedan konkretan dokaz nema. Sve se zasniva na čula-kazala. Nema ništa tačno. Sve neistine je sudinica iznijela i to prihvata kao osnovano. Ne prihvata ni jednog svjedoka koji je kazao u korist optuženog”, rekao je otac osuđenog Miljana Ratkovića Zdravko Ratković.

“Nisu im mogli dati blaže kazne. Znači, procesuirali su trojicu od petorice i šestorice a od te trojice jednog oslobodili, a ovi dobili blage kazne. Katastrofa, veoma loša poruka kriminalcima. U stvari kriminalcima dobra a normalnim ljudima veoma loša poruka”, rekao je otac Marka Đerića Slobodan Đerić.

Vijesti iz banjalučke sudnice glavna su tema na ulicama Trebinja. Sjećanja na kobnu noć iz maja prošle godine još su svježa.

Kobne noći Ratković je sa Rajkom Bovanom, koji je u slučaju pod imunitetom bio jedan od ključnih svjedoka, dogovorio da mu javi kada Đerić krene kući iz noćnog kluba „Merlot“ gdje je radio. Bovan je Ratkoviću poslao SMS poruku u kojoj je pisalo „Ok i ja idem kući“, što je značilo da je žrtva krenula. Ratković je Đerića sačekao i ubio u ulicu Miloša Obilića.

Suđenje u slučaju “Pikula i drugi” trajalo je devet mjeseci. Svojevremeno je prebačeno iz Trebinja u Banjaluku, jer je optuženi Pikula, sin sudije trebinjskog Okružnog suda.

Sada je na potezu Vrhovni sud Srpske jer presuda banjalučkog Okružnog suda nije pravosnažna. Obje strane imaju pravo na žalbu.

Izvor: ATV