Za Srpsku 1. mart nije praznik

Zamenik predsedavajućeg Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izjavio je danas u Sarajevu da za Republiku Srpsku 1. mart nije praznik ni u kom smislu.

 

Nemamo ništa protiv da 1. mart proslavljaju oni koji su doneli taj zakon, ali smatramo da je on neustavan, samim tim što u njegovom donošenju nisu učestvovali predstavnici srpskog naroda – rekao je Prodanović novinarima nakon sednice Ustavnopravne komisije Predstavnikog doma, čiji je član.  On je podsetio da je zakon donet u vreme kada je funkcionisala hrvatsko-bošnjačka federacija i dodao da nema ništa protiv da 1. mart slave oni koji ga smatraju praznikom.

Odgovor Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Ustavnom sudu da Komisija nije uspela postići dogovor u vezi sa zahtevom Suda za davanje odgovora o navodima iz zahteva Narodne skupštine Srpske za ocenu ustavnosti zakona o 1. martu, prema Prodanovićevim rečima, jedino je što je bilo moguće postići.

– Nepotrebno je voditi raspravu o onome o čemu nema saglasnosti – rekao je Prodanović i dodao da se od Ustavnog suda očekuje da odluči efikasno.

Momčilo Novaković

Poslanik NDP i član Ustavnopravne komisije Momčilo Novaković uveren je da nije moguće postići konsenzus o zakonu o državnim praznicima u BiH, te da se BiH nije ni približila rešenju. On je novinarima rekao da u BiH sada postoje neslaganja o elementarnim pitanjima i da pitanje zakona o praznicima nema smisla.

Poslanik SBB i predsedavajući Ustavnopravne komisije Damir Arnaut smatra da 1. mart kao praznik nije upitan jer je, prema njegovim rečima, Dejtonskim sporazumom propisano da je BiH pravni naslednik takozvane Republike BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH obavestiće Ustavni sud BiH da nije uspela postići konsenzus u vezi sa njegovim zahtevom za davanje odgovora na navode iz zahteva poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta “danom nezavisnosti BiH” i Sudu prepušta da donese konačnu odluku u skladu sa svojim nadležnostima.

 Izvor: Srna
Ad

You might also like

Komentariši