NovostiRS/BiH

Za sada ništa od avio linije Banja Luka – Beč

0

Pregovori između predstavnika BiH i “Austrian Airlinesa” o otvaranju linije iz Beča za Banjaluku nisu urodili plodom, rečeno je “Nezavisnim” iz te austrijske kompanije.

Štefani Cugman, menadžer za međunarodni saobraćaj u “Austrianu” rekla je da je obavljen razgovor predstavnika Uprave te kompanije i Ambasade BiH u Beču.

“Tokom razgovora nije bilo konkretnog dogovora, tako da se čini da u bliskoj budućnosti neće biti uspostavljena linija. Nadamo se da će, kao što je vaš list nedavno pisao, to biti moguće ostvariti jednog dana”, istakla je ona.

Kako “Nezavisne” nezvanično saznaju, Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, boraviće u Beču, gdje će pokušati pronaći način da se pokuša uspostaviti saradnja s tom austrijskom kompanijom.

Podsjećamo, Cugmanova je nedavno “Nezavisnim” izjavila da linija iz Beča ka Banjaluci nije u vrhu prioriteta, ali nije isključila mogućnost postizanja dogovora o subvencijama, bez kojih, kako je istakla, takva linija ne bi mogla biti isplativa.

“S obzirom na razvoj tržišta u vazduhoplovnom saobraćaju u ovom trenutku, fokusirani smo na atraktivnije projekte u Austriji i projekte koji znače izlaganje manjem riziku”, izjavila je ona.

Dodala je, takođe, da je za tu kompaniju u ovom trenutku važniji potencijal samog tržišta od subvencija, te da uspostavljanje potpuno nove linije predstavlja značajan ekonomski rizik.

“Destinacije prema kojima ne postoje aktuelni letovi predstavljaju veći rizik nego na tržištima gdje letovi postoje. A istovremeno, za nove linije uzimaju se avioni kojima bi se mogle opsluživati postojeće i provjerene linije”, navela je ona.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da o eventualnim subvencijama treba da odluči Vlada RS, dok je Miroslav Janjić, direktor Aerodroma Banjaluka, rekao da nadležni stoje pred izborom da li ići na redovni linijski saobraćaj ili na niskobudžetne kompanije, te da će uskoro biti donesene odgovarajuće odluke.

Podsjećamo, Aerodrom Banjaluka je nedavno vodio razgovore s kompanijom “Sea Air” koja je željela uspostaviti letove iz Banjaluke ka destinacijama u Njemačkoj, ali zbog loše reputacije kompanije, ti razgovori nisu doveli do konkretnih dogovora.

Kako su “Nezavisne” pisale, “Sea Air” je otjeran sa nekoliko evropskih aerodroma zbog čestog otkazivanja letova i neprofesionalne usluge, a nekoliko bivših partnera podnijelo je protiv njih tužbe zbog prevare.

Izvor: Nezavisne novine

Vučić: Nećemo uvoditi sankcije Dodiku

Previous article

Pješčana barikada zatvorila novi most u Stanarima

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti