NovostiRS/BiH

Za prvu fazu autoputa Banjaluka – Mliništa 600 miliona evra

0

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da se Vlada Srpske, svjesna značaja regionalnog povezivanja, opredijelila za realizaciju projekta izgradnje mreže autoputeva u Srpskoj, te da je posebno zanimljiv projekat izgradnje autoputa Banjaluka – Mliništa, koji će dalje ići preko Federacije BiH /FBiH/ i Hrvatske do Splita.

autoput

Predstavljajući projekat izgradnje ovog autoputa na posebnoj konferenciji o temi “Jedan pojas, jedan put i regionalna saradnja na infrastrukturnim projektima” u kineskom gradu Makau, Trninić je naveo da je procijenjena vrijednost prve faze izgradnje 600 miliona evra.

“Pregovori sa kineskim partnerima započeli su još 2013. godine, na osnovu njihove samoinicijativne ponude i iskazanog interesa da učestvuju u izgradnji ove saobraćajnice, koja predstavlja nastavak evropskog koridora E 661 Gradiška – Banjaluka, u pravcu juga”, dodao je Trninić.

Na osnovu preliminarnog sporazuma, kineski partneri će u narednom periodu pristupiti izradi studijske i projektne dokumentacije, neophodne za početak završnih pregovora o kreditnom aranžmanu sa “Eksim bankom”, dok Republika Srpska ima obavezu da sa 15 odsto učestvuje u sufinansiranju projekta i da provede kompletnu eksproprijaciju na predviđenoj dionici autoputa, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Trninić i direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srspke” Dušan Topić, koji u Kini učestvuju na Šestom forumu o finansiranju i izgradnji međunarodnih infrastrukturnih projekata, imali su odvojene sastanke sa visokim delegacijama dvije velike kineske kompanije, koje su prisutne u regionu i sa kojima Srpska već sarađuje.

Sastanci su održani sa predsjednikom kompanije “Sinohidro korporejšn Ltd” Song Dongšengom i saradnicima, sa kojima se radi na pripremi za realizaciju projekta izgradnje autoputa Banjaluka – Mliništa, te sa potpredsjednikom kompanije “Čajna roud end bridž korporejšn” Du Feiom o pripremi za realizaciju projekta izgradnje autoputa Brčko – Bijeljina. srna

POZITIVNI PRNJAVOR: Odličan humanitarni koncert u “Pet lampi” /FOTO/

Previous article

Nagradna igra za Banjalučane – ljetovanje u Baru, Ulcinju i Budvi

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti