Za nekoliko sekundi do informacija o neplaćenim saobraćajnim kaznama?

 Šok kojem su izloženi naši vozači pri registraciji vozila, nakon što bi saznali da imaju neizmirene obaveze po osnovu saobraćajnih prekršaja, mogao bi biti preduhitren, jer postoji mogućnost da će i kod nas, baš kao što je to slučaj ovih dana u Srbiji, zaživjeti onlajn registar neplaćenih kazni.

policija-rs-saobracajna

Sigurno je da će o tome u narednom periodu biti riječi, jer su naše nadležne institucije, ali i stručnjaci, jedinstveni u stavu da građanima pomognu kako bi lakše dolazili do ove vrste informacija.

U praksi, to bi značilo da, na primjer, vozači, slično kao u Srbiji, na internetu ukucaju ime, prezime te jedinstveni matični broj i utvrde imaju li neplaćenih kazni koje su, između ostalog, prepreka i za registraciju vozila.

To bi im znatno olakšalo muke koje imaju danas, kada ih većina do ovakve informacije dolazi posjećujući policijske ili sudske šaltere.

Naime, ako danas želite dobiti ovakav podatak, možete to saznati odlaskom u nadležni osnovni sud ili na drugi, takođe ne tako jednostavan način.

“Telefonom vam ne možemo reći da li imate neplaćenih kazni, morali biste doći i donijeti lični dokument”, rečeno nam je iz banjalučke policije, kada smo se, kao vozač, raspitali za mogućnosti provjere.

Tobože, na sajtu MUP-a RS postoji objašnjenje da novčane kazne i uplate građanin može da provjeri slanjem SMS poruke na broj telefona 091/110-122, što, opet, ima ne tako jednostavan preduslov.

“Preduslov za korištenje SMS usluge MUP-a RS je da građanin lično prijavi svoj broj telefona kod organizacione jedinice MUP-a RS nadležne za izdavanje dokumenata u mjestu u kojem građanin ima prijavljeno prebivalište/boravište”, navode iz MUP-a RS, što znači da je i ova mogućnost uslovljena posjećivanjem šaltera ili kancelarije.

A u Srbiji je ovih dana na snagu stupila novina koja je obradovala građane, jer mogu na interenetu, za svega nekoliko sekundi, da provjere da li se nalaze u registru neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa.

Novosađanka Zorica Krivokuća ispričala je da je, čim je saznala za novu mogućnost provjere da li se eventualno za uptavljačem automobila ogriješila o zakon, odmah ušla u onlajn registar kako bi utvrdila da li ima neplaćenih kazni.

“Smatram da će ova novost naići na veoma pozitivine odjeke kod građana, jer je način provere vrlo jednostavan. Za nekoliko sekundi uđe se u onlajn registar i utvrdi da li vozač ima neplaćenu kaznu”, kaže Zorica Krivokuća.

U Ministarstvu pravde RS ističu da podržavaju uvođenje prakse kakva je zaživjela u Srbiji.

“Jedinstveni registar novčanih kazni uvezan je na nivou BiH. Mi smo uvijek u službi građana i sve ono što je za njih jeftinije, mi to podržavamo”, rečeno  je u Ministarstvu pravde RS.

A da se onlajn registar novčanih kazni dostupan građanima uvede i kod nas, zagovara i Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, čiji direktor Milija Radović napominje da bi to predstavljalo pojednostavljenje procedura koje sada postoje, a uticalo bi i na naplativost kazni.

Nije svako, ističe Radović, u prilici da na šalteru provjerava ima li neplaćenih kazni, pa će zato sa nadležnim institucijama biti razmatrana mogućnost uvođenja onlajn provjera.

“Mi ćemo vidjeti za koga bi od institucija bilo najlogičnije da to uvede i iniciraćemo to”, najavio je Radović.

 nezavisne novine