Wolksvagen prvi na svijetu po prodaji vozila, nadmašio Toyotu

Japanski proizvodjač automobila Toyota koji je do sada bio prvi u svijetu po prodaji vozila, saopštio je danas da je tokom 2016. prodao 10,175 miliona vozila, što je manje od Wolksvagena (VW) koji je prodao 10,31 miliona.

Dženeral motors (GM) će svoje podatke o prodaji saopštiti iduće nedjelje. Ukoliko bude potvrđeno, prvo mjesto bi bilo veliko dostignuće za Wolskvagena čija je reputacija opala poslije skandala s lažiranjem na testovima izduvnih gasova. Toyota je četiri godine bila prva po prodaji koja joj je opala samo 2011. zbog posljedica zemljotresa i cunamija u Japanu.

GM je po prodaji bio prvi proizvodjač svijeta više od sedamdeset godina, sve do 2008, kada ga je Toyota nadmnašil prvi put, prije svega na američkom tržištu.

Toyotina prodaja je prošle godine u svijetu bila bolja nego 2015. za 0,2 odsto što nije bilo dovoljno da nadmaši VW čija je prodaja skočila za 3,8 odsto. Dok su zvaničnici Toyote u više prilika rekli da ih prvo mjesto u svijetu ne zanima toliko koliko da proizvode kvalitetna vozila, VW je bio željan da izbije na čelo.

Beta

Ad

You might also like

Komentariši