Automobilizam

VW-u prijeti kolektvna tužba vlasnika dizelaša u Njemačkoj

0

Oko dva miliona vlasnika dizel automobila u Njemačkoj moglo bi da se pridruži pokretanju kolektivne tužbe protiv Folksvagena zahtijevajući obeštećenje, izjavila je danas njemačka ministarka pravosuđa Katarina Barli.

Njemačka vlada je usvojila danas Nacrt zakona kojim se otvara put za podnošenje kolektivne tužbe protiv ovog proizvođača automobila koji je 2015. godine priznao da je koristio nelegalan softver za varanje na američkim testovima emisije gasova iz motora na dizel pogon, prenosi agencija Rojters.

Cilj Nacrta zakona je da se ljudima olakša kolektivno pokretanje sudskog spora, čime izbjegavaju visoke troškove zbog kojih koji bi inače kao pojedinci mogli da odustanu od sudskih postupaka. Samo određena udruženja imaju pravo da pokrenu kolektivni postupak.

“Ima procjena da bi oko dva miliona vlasnika dizel automobila moglo da ima koristi od ove zakonske mjere”, rekla je Barli.

Vlasnici automobila sa nelegalnim softverom imaju pravo da podnesu zahtjev za odštetu samo do kraja 2018. godine, tako da koaliciona vlada kancelarke Angele Merkel želi da obezbijedi da zakon stupi na snagu najkasnije 1. novembra 2018. godine.

Iz Folksvagena su, međutim, saopštili da Nacrt zakona ne mijenja činjenicu da kompanija smatra tužbe protiv nje u Njemačkoj neosnovanim i da očekuje da će najveći dio biti odbijen.

tanjug

JOŠ JEDAN SRBIN BIO NA VOJNOJ PARADI Slavni holivudski glumac veliki Putinov prijatelj

Previous article

DNEVNI HOROSKOP ZA 10. MAJ: Raka očekuju problemi na poslu, a Biku je vreme da se posveti partneru

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.