Vulin: Revizija akt neprijateljstva, Izetbegović žrtvuje BiH

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin smatra da je najava bošnjačkih zvaničnika da će podnijeti zahtjev za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu akt neprijateljstva i da je Bakir Izetbegovitć time pokazao duboko neprijateljstvo prema srpskom narodu i Srbiji.

“Ovo je akt neprijateljstva, akt neprijateljstva jednog čoveka i akt neprijateljstva jedne političke strukture koja već godinama uporno radi na destabilizaciji BiH i pokušaju izazivanja sukoba unutar BiH koji bi se dalje prelili na čitav Balkan”, rekao je Vulin novinarima u Boru.

On je istakao da je Izetbegović na ovaj način ne samo poništio ili bar pokušao da poništi ustavni poredak BiH i Dejtonski sporazum, već je pokušao i pokušava da izazove duboke i trajne sukobe između Srba, Hrvata i Bošnjaka na teritoriji BiH.

Vulin je naglasio da Izetbegović ovo radi kao što je njegov otac prije 25 godina rekao da će žrtvovati mir za suverenu i nezavisnu BiH.

“Izetbegović sada hoće da žrtvuje BiH, hoće da žrtvuje mir i stabilnost na čitavom Balkanu zarad ličnih političkih ambicija i ličnih ciljeva”, smatra Vulin.

On je izrazio nadu da će se međunarodna zajednica oglasiti ovim povodom i da će iskoristiti svoja ovlaštenja i jasno reći ko je taj ko ruši stabilnost na Balkanu i ko je taj ko ugrožava postojanje BiH.

“Nadam se da će međunarodna zajednica i visoki predstavnik ovaj put odustati od formulacije da se svi smire i da smo svi isti, te da će jasno reći da je Izetbegović remetilački faktor u BiH i čovek koji aktivno radi na uništavanju BiH i izazivanju sukoba između naroda, ne samo u BiH, već i na čitavom Balkanu”, naveo je Vulin.

On kaže da će Srbija, uprkos bošnjačke najave podnošenja zahtjeva za reviziju presude, nastaviti mirovnu politiku.

Vulin je rekao da će biti nastavljena politika rukovodstva Srbije u borbi za mir, ali da nije siguran da premijer Aleksandar Vučić svaki put ima sagovornike sa druge strane kada govori o miru.

“Nisam siguran, čak sam ubeđen da sa druge strane nema onih koji razumeju i koji zaista hoće mir”, kaže Vulin.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da će sljedeće sedmice biti podnijet zahtjev za reviziju presude protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

srna