Vučić: Tribunalu sam poslao pismo povjerljivog sadržaja

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Haškom tribunalu nije uputio protestnu notu, već pismo i da ne može da kaže šta piše jer je sadržaj povjerljiv.

vucic5 (1)

“Pismo je, nije nota, i povjerljivo je”, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa američkim senatorom Bobom Korkerom.

Radio-televizija Srbije prenijela je danas da je Srbija je poslala protestnu notu Haškom tribunalu zbog ponašanja suda prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahtjeva za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS).

Kako je navela RTS, Vučić je poručio sudu u Hagu da mora da poštuje Srbiju, navodeći dvostruke aršine koje taj sud primenjuje. Srbiji se, kako je naveo Vučić, ne dopušta da neke slučajeve vodi pred nacionalnim sudovima, za šta su druge države dobile saglasnost.

Vučić je podsjetio i na sve dopise Srbije kojima je davala garancije za puštanje optuženika na privremenu slobodu zbog liječenja, a na koje se Tribunal oglušio, piše na sajtu RTS-a.

Haški tribunal nije odgovorio na dopis Vlade Srbije, odnosno premijera iz oktobra 2015. da se bivši general Vojske RS Zdravko Tolimir pusti radi liječenja na privremenu slobodu, a u utorak, na ročišštu povodom zahtjeva Tribunala za hapššenje tri člana SRS, predsjedavajući vijeća, sudija Alfons Ori nije dozvolio predstavniku Srbije da govori.

Zdravko Tolimir, osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, umro je u pritvoru Haškog tribunala u ponedjeljak, 8. februara.

N1