BalkanNovosti

Vučić: Spreman sam da idem u Srebrenicu ako me Bošnjaci pozovu

0

Premijer Aleksandar Vučić rekao je danas da je spreman da ide u Srebrenicu i oda počast žrtvama ukoliko Bošnjaci izraze želju da on dođe na godišnjicu obilježavanja tog zločina.

vucic

“Ako Bošnjaci budu želeli biću spreman da odam počast muslimanskim i bošnjackim žrtvama”, izjavio je premijer na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je, međutim, dodao da srpska vlada ne može da podrži prijedlog rezolucije o Srebrenici.

“Spreman sam da pognem i sagnem svoju glavu i da pokažemo kakav odnos imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama”, naglasio je premijer.

Srbije ne smije da odustane od zahteva za izručenje Orića

Vučić je poručio da Srbije ne smije da odustane od zahtjeva za izručenje Nasera Orića i upitao ko je taj koji traži da se on ne procesuira.

Vučić je pročitao iskaze svjedoka iz istrage koji su do detalja ispričali kako je Orić krenuo na selo Zabražje da “istjera Srbe i četnike” iz njega.

“Da li smatrate da država Srbije sme da odustavne od zahteva za izručenje Orića…Tražite li od Srbije i od mene da vršim pritisak na organe Srbije da se ovo ne procesuira? Ko to traži, ko je taj majčin sud koji to traži? Imamo svedoke, žive ljude”, ukazao je Vučić i pročitao kako je Orićeva grupa zarobila osam osoba među kojima je bila i jedna žena, koje su potom ubili.

Kaže i da je spreman da plati svaku cijenu za političku stabilnost Srbije i dodao da Srbi i Bošnjaci moraju da žive u miru.

“Moramo da živimo drugačije živote da bismo bili normalni”, poručio je Vučić.

Razgovaraćemo, tražićemo druga rješenja

Srbija može i uspjeće da se izbori sa namnoženim problemima, rekao je premijer posebno apostrofoirajući najavu Mađarske da podigne zid prema Srbiji.

Premijer je najavio da će razgovarati sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom istakavši da će “tražiti i moliti” u ime Srbije da se taj zid ne podiže.

“Pokusaćemo da nađemo druga rešenja, jer Srbija neće ni prema kome da podiže zidove u regionu”, rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare o aktuelnim pitanjima.

Inače, zajednička sjednica vlada Srbije i Mađarske zakazana je za 1. jul.

Sa Žan Klod Junkerom 9. jula

Vučić je najavio da će, dan nakon posjete nemačke kancelarke Anglele Merkel Beogradu,9. julal imati sastanak sa šefom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

Vučić misli da postoji nešto što je nepodeljeno, a to je, kazao je, podrška srpskim ekonomskim reformama.

Da bismo nastavili uspješno da ih provodimo Srbiji je preko potrebna stabilnost i ne samo stabilnost u našoj zemlji, nego u cijelom region, kazao je i dodao da je upravo zato puna ekonomska stabilnost od vitalnog interesa za zemlju.

Sa žaljem je konstatovao da je već rekao da jedino strahove ima u pogledu političkih prilika i neprilika na Balkanu, Evropi i svijetu.

Premijer je primjetio da se situacija usložnjava od finansijske situacije u Grčkoj, terorističkih ativnosti u Makedoniji i nestabilne situacije u BiH i zbog svega toga se, dodao je, stvari po nas nažalost komplikuju.

“Kada tome dodate hapšenje (Nasera) Orića i (Ramuša) Haradinaja onda to postaje pomalo čudno kako se sve u kratkom vremenu zbiva i to neposredno pred nastavak razgovora 23. juna u Briselu i 20. godišnjicu obeležavanja zločina u Srebenci 11. jula”, rekao je premijer..

Mnogo nam se problema skupilo i da je samo jedan od tih problema bio bi mnogo, a kada ih se skupi ne desetak, već desetine postavlja se pitanje možemo li da se s tim izborimo.

“Možemo i uspećemo da se izborimo”, rekao je Vučić.

U Briselu imati dobre rezultate

Vučić je izjavio da je 23. jun, kad se nastavlja dijalog Beograda i Prištine u Briselu, važan dan za Srbiju, te da dogovor zavisi od rješenja koja će biti predložena, ali da vjeruje da ćemo postići dobre rezultate.

“Ne mogu da vam kažem da li ćemo postići dogovor, ili ne, to zavisi od rešenja koja će biti predložena. Biće to težak dan ali verujem da ćemo doći sa dobrim rezultatima”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će se srpska strana u Briselu boriti za nacionalne interese, cijelu Srbiju i kosovsko-metohijskih Srbe.

On je naveo da od 23. juna zavisi brzina otvaranja poglavlja, ali i investiciona i ukupna ekonomska klima, jer je stvaranje političke stabilnosti i sigurnosti najvažnij uslov za ekonomski prosperitet.

Vučić je rekao da je 23. jun važan dan za našu zemlju, te da će oči cijelog svijeta biti uprte u Brisel.

On je rekao da u Briselu traju tehnički razgovori i da se srpska strana bori da se postignu kompromisi.

“Ne volim da kritikujem drugu stranu, jedino mogu da kažem da je za tango, odnosno za uspešan rezultat, potrebno dvoje”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu  i da to ne govori zato što neko od evropskih zvaničnika to želi da čuje, a usijanim glavama poručio da emocije mogu da im budu gdje hoće, ali da se Srbija trudi da ispuni sve standarde i uslove EU, ne zbog njih nego zbog nas.

On je istakao da Srbija imja 64 odsto trgovinske razmene sa EU, a 17 odsto sa regionom, što je tri četvrtine ukupne trgovinske razmjene.

“Ne volim nimalo da se dodvoravam strancima. Volim onima sa kojima živimo i onima za koje mnogi misle da treba da ih gazimo, a najviše volim da se suprotstavljam onima koji misle da su veliki i najveći”, istakao je srpski premijer. tanjug

Ognjen Vranješ: Tetovaža Republike Srpske je bila glupost

Previous article

Ukrala 70.000 KM pa se pokušala ubiti kiselinom

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan