BalkanNovosti

Vučić: Sa Srbijom ne može da se razgovara jezikom ultimatuma

0

Predsjednik Srbije Alekdsandar Vučić izjavio je danas da sa Srbijiom niko ne može da razgovara jezikom ultimatuma i prijetnji i da im mimo međunarodnog javnog prava određuje da prihvatimo samo ono što je albanski interes.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kiparskim predsjednikom Nikosom Anastasijadisom, podvukao da je Kipar jedna od članica EU koja najčvršće i najjasnije štiti međunarodno pravo i teritorialni integritet Srbije, i na tome zahvalio predsjedniku Kipra kao i na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na putu ka EU.

Vučić je rekao da je Srbija spremna sa svima da razgovara, da se trudi da ima dobre odnose, ali da svi moraju da znaju da cijenimo i poštujemo one koji su bili uz nas u najtežim trenucima.

Predsjednik Srbije je zahvalio kiparskom kolegi na iskrenom prijateljstvu koje taj narod i zemlja država pružaju i građanima Srbije i našoj zemlji.

Ukazao je da u međunarodnim odnosima uvijek imate interese kao ključnu i glavnu vodilju, ali da međutim u odnosima Srbije i Kipra taj odnos je iskreno prijateljski i blizak i rijedak na međunarodnoj areni.

On je zahvalio na podršci koju Kipar pruža Srbiji po pitanju KiM.

Predsjednik Srbije je rekao da je i predsjednika Kipra, kao što to radi i u razgovoru sa drugim državnicima, upoznao sa Briselskim sporazumom i time šta je Beograd uradio, a šta Priština nije, kao i o dvostrukim standardima.

Dodao je i da je ukazao kolegi sa Kipra šta se zbiva oko Kosova i Metohije, u regionu, i koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost i na koji način da se pokuša da se stvari mijenjaju i ustroje na pravičniji način, kao i da je Srbija zainteresovana za komprimisno rješenje problema KiM.

“Ali niko sa Srbijom ne može da razgovara jezikom ucjena, ultimatima i prijetnji i da nam bez ikakvog temelja u međunarodnom javnom pravu određuje da moramo da prihvatimo ono što je isključivi ili jedini albanski interes”, poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da uvijek računaju na Anastasijadisa, na njegovo pravodoljublje, “jer on perfektno razume nas i poziciju Srbije i zato se uzdamo u podrsku Kipra”.

Kako je rekao, oni će svoj put nastaviti, “a kažem težak, jer je tu poglavlje 35 koje se tiče KiM”, a sličan uslov nije imala nijedna druga zemlja, ali se nadam da ćemo i tu pronaći rješenje.

Govoreći o bilatelarnim odnosima dvije zemlje Vučić je još jednom zahvalio predsjedniku Kipra na snažnoj podršci Srbiji na evropskom putu i najavio posjetu Kipru, kako bi se saradnja dvije zemlje proširila u svim oblastima.

Vučić je prenio da su razgovarali o jačoj bilateralnoj saradnji u narednom periodu, i izrazio uvjerenje da će njegova posjeta Kipru i Biznis forumu doprinijeti razgovorima o svim važnim pitanjima, a ne samo o turizmu koji je u obje zemlje jako važan.

“Želimo da Kipar približimo sve više srpskim turistima i da ljudi sa Kipra dolaze u Srbiju”, poručio je srpski predsednik.

Od izuzetne važnosti su, dodaje, i razgovori o građevinskim kompanijama, infrastrukturi, izvozu žitarica, bankarskoj saradnji…

“Naša trgovinska razmena mora biti veća. Imali smo značajna ulaganja Kipra u Srbiju, ali nadamo se da će ona biti veća, i da će sa rastom standarda rasti broj Srba koji idu na Kipar”, ukazuje Vučić.

Kako je rekao, u narednom periodu Srbija će se sa Kiprom konsultovati oko svih regionalnih pitanja, a ustanoviće načine i modele bliže saradnje.

Vučić je na kraju još jednom zahvalio predsjedniku Kipra na posjeti Srbiji i posvećenom prijateljstvu i poručio delegaciji “da u Srbiji može da se osjeća kao kod svoje kuće”.

tanjug

Borenović: Stati na stranu istine i pravde

Previous article

PRNJAVOR: ZA RASVJETU U DVIJE GRADSKE ULICE 87.000 KM

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan