Vučić: S Putinom ću razgovarati i o sistemu S-300

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u Moskvi rekao da česti susreti sa ruskim zvaničnicima pokazuju da Srbija i Rusija imaju dobre odnose i dodao da se oni unapređuju.

Trudimo se da pronađemo nove modele za uspostavljanje više oblika saradnje sa Rusijom, rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je, uoči sutrašnjeg sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da ne želi da pripada nijednom vojnom bloku.

“Ljubomorno čuvamo našu vojnu neutralnost”, rekao je Vučić, koji je danas doputovao u Moskvu.

“Srbija ne pripada nijednom vojnom bloku, važno je da budemo snažni da zaštitimo narod”, dodao je premijer Srbije za RTS.

Naglasio je da su susreti sa predstavnicima najvećih svjetskih sila, u situaciji kada se predstavlja mala zemlja, veliki izazov i velika stvar za tu zemlju.

“A za to je zaslužan naš narod, dobri ljudi koje predstavljam. Posebno se osećate kada imate priliku da zastupate svoju zemlju”, rekao je Vučić.

Istakao je da će se tokom njegove posjete Moskvi razgovarati o političkim, ekonomskim i drugim značajnim temama, a posebno o vojno-ekonomskoj saradnji, vojno-tehničkoj, kao i saradnji u oblasti kulture.

Upitan o tome kada će šest migova i 60 oklopnih vozila doći u Srbiju, Vučić je rekao da to zavisi od toga da li će ruski predsjednik Vladimir Putin potpisati ukaz o vojno-tehničkoj saradnji, koji je, kako je ocijenio, za Srbiju povoljnija varijanta nego ukaz o poklonu.

Ističe da Srbija ne misli da ratuje i da napada, već da samo štiti svoju teritoriju.

“Nekoliko puta sam obećao da moramo da zaštitimo svoje nebo i zaštitimo svoju teritoriju. Naš narod ne mora da brine”, rekao je Vučić i istakao da niko više neće moći da “napada ni našu zemlju ni naš narod”.

Naveo je da će sutra razgovarati i o sistemu S-300, koje je, istakao je, takođe defanzivno oružje.

“Preduzimamo sve mere da zaštitimo naše stanovništvo”, naglasio je premijer Srbije.