NovostiRS/BiH

Vučić: Postoje informacije da se spremaju neredi u Banjaluci

0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas da svi politički akteri u Republici Srpskoj sa punom odgovornošću sagledaju budućnost Srpske i da na protestima u Banjaluci, najavljenim za 14. maj, sve protekne mirno, jer postoje informacije srpskih bezbjednosnih službi da se spremaju nemiri u tom gradu.

ALEKSANDAR-VUCIC

Vučić je naglasio da je o tome juče razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i liderom SDS-a Mladenom Bosićem, te da je spreman da razgovara i sa ostalima.

“Mi moramo da spriječimo sučeljavanje srpskih barjaka. Ovo je moja molba da povedemo računa”, rekao je Vučić.

On je naglasio da je i od Dodika i od Bosića i od Ivanića dobio garancije da će uraditi sve da 14. maj, ali i dani koji mu prethode proteknu mirno i naglasio da je to od apsolutno najveće važnosti i za Srpsku i za Srbiju.

“Predsedniku Republike Srpske ukazao sam na određene podatke. Mi suočavanje i sudar srpskih barjaka moramo da izbegnemo po svaku cijenu. Ne smije da se prolije srpska krv… ne smije bilo čija. Bilo bi besmisleno da protesti prerastu u sukob, a svaki fizički sukob doveo bi u pitanje opstanak Srpske”, rekao je Vučić.

On je istakao da se Srbija ne miješa u politički život Republike Srpske niti to namjerava u budućnosti činiti, ali da u skladu sa Dejtonskim sporazumom čini sve da spriječi sve vrste sukoba, kako onih srpsko-srpskih tako i onih sa Bošnjacima.

Govoreći o podacima do kojih su došle srpske obavještajne službe, a kojim on raspolaže, Vučić je rekao da je upozoren da je moguće da dođe do većeg ugrožavanja reda i mira i naglasio da on “moli i preklinje” da se to ne desi i da svi, a posebno MUP Republike Srpske povedu računa o pojedinim grupama.

On je rekao da je vitalni nacionalni interes Srba u Republici Srpskoj i Srbiji da žive u miru.

Premijer Srbije je pozvao i zamolio građane Republike Srpske da nesuglasice i razlike uvijek rješavaju mirnim putem zbog budućnosti Srpske i Srbije.

“Dobro oni razumeju šta im ja danas poručujem, a na to imam pravo i zbog Dejtonskog mirovnog sporazuma i zbog podrške koju Srbija daje Srpskoj”, rekao je Vučić.

On je naglasio da je očuvanje stabilnosti u Republici Srpskoj za Beograd od iste važnosti kao očuvanje stabilnosti u Srbiji.

“Vlada Srbije je uvjerena da će građani Republike Srpske razumjeti našu molbu, a da će u skladu sa tim, poštujući svoja politička opredeljenja i poštujući političke stavove, umijeti da sačuvaju budućnost i Republike Srpske i BiH i Srbije”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da svi zajedno prepoznaju važnost trenutka jer bi, ukoliko bi došlo do nemira, i Republika Srpska i Srbija bili u veoma teškoj poziciji.

“Važno je da svi putevi budu dobro obezbjeđeni. Ne znam kako će se očuvati mir ni u Prnjavoru, ni u Derventi ni u Obudovcu i Brčkom i bilo gdje gdje se nađu dvije grupe autobusa. Molim ovom prilikom sve predstavnike političkog života da sa punom odgovornošću sagledaju budućnost, da ne bude nemira i da ne bude doveden u pitanje opstanak Srpske, a Srbija dovedena u tešku situaciju”, rekao je Vučić.

 srna

OTVORENI DANI KULTURE OPŠTINE PRNjAVOR U BANjOJ LUCI

Previous article

“SDS i Mićo Mićić izgubili skupštinsku većinu u Bijeljini”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti