Vučić: Nećemo uvoditi sankcije Dodiku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da se Srbija neće priključiti američkim sankcijama protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beograd rekao da su dva razloga za to – prvi je taj što sankcije ne donose nikakvo rješenje, a drugi da u Vladi Srbije “postoji oduka, koja je više prećutna, kao i odluka različitih predstavnika srpskog naroda u Republici Srpskoj, Srbiji i drugim djelovima u regionu, da se više nikada ne ponovi vrijeme 90-ih, kada smo jedni drugima postavljali blokade na Drini”.

“To se u budućnosti neće ponoviti i to je naš odogovor. Ne želimo da se miješamo u odnose u BiH. Poštujemo BiH kao državu i Republiku Srpsku kao entitet. Mislim da je to fer i korektan odnos i da ovakav stav nikoga nije iznenadio”, rekao je Vučić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem u Beograd, Vučić je naveo da ga je i njemački kancelar Angela Merkle pitala zašto ne podržava sankcije Dodiku, te je isto odgovorio.

“Kada je ovdje Dodik, ja uvijek isto govorim. Isto kažem i u Moskvi, Briselu, Vašingtonu. Isto kažem i kada sam sa /Bakirom/ Izetbegovićem i sa Dodikom”, rekao je Vučić.

On je dodao da je uvijek u priličnoj teškoj situaciji, jer kada izlazi pred javost sa predsjednikom Republike Srpske nikada ne želi da kritikuje bilo koga iz Sarajeva, te da isto tako neće nijednu ružnu riječ reći o Dodiku pred predstavnicima Sarajeva.

Vučić je naveo da ne mora uvijek da bude saglasan sa svim odlukama Dodika, kao što ni Dodik ne mora da bude saglasan sa njegovim odlukama.

Na pitanje novinara da prokomentariše informacije, koje su pojavile u sarajevskim medijima, da će Njemačke raspravljati o pridruživanju američkim sankcijama protiv predsjedika Srpske, Zvizdić je odgovorio da su svi u BiH opredijeljeni da se dogovorom i dijalogom sve rješava.

On tvrdi da “ne postoji nijedna instiucionalna naznaka na nivou BiH o dominaciji bilo kojeg naroda”.

Prema njegovim riječima, sve odluke na nivou Predsjedništva BiH, Savjeta ministara i parlamenta se donose konsenzusom, čime su, kako kaže, u potpunosti zaštićeni vitalni interesi svakog od naroda.

On je mišljenja da je neutemeljena svaka priča o ugrožavanju, prenosu nadležnosti ili o bilo kakvim indicijama usmjerenim na promjenu statusa Republike Srpske.

“Mi poštujemo Dejton i Ustav BiH, kojim je definisana BiH, kao zemlja koja ima svoj teritorijali integritet i suverenitet, međunarodno-pravi subjektivitet, unutar nje se nalaze dva entiteta i evropski smo opredijeljeni”, tvrdi Zvizdić.

On je rekao da svako ko, kako kaže, permanentno radi na ugrožavanju takvih baznih ciljeva ili ustavnih rješenja u BiH u jednom trenutku doživi sankcije, kao što je bio sučaj sa Dodikom.

“Očekujem da će to biti dobra pouka i poruka za sve u BiH i da će lideri koji su to radili promijeniti svoju retoriku i okrenuti se ka životnim, ekonomskim pitanjima, zajedištvu, dogovaranju, dijalogu i daljem evropskom i ekonomskom razvoju BiH”, kaže Zvizdić.