Vučić na otkrivanju spomenika Podunavskim Švabama stradalim 1945.

U Bačkom Jarku svečano je, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i izaslanika njemačke Vlade Harmuta Košika, otkriveno spomen-obilježje Podunavskim Švabama, stradalim krajem Drugog svjetskog rata.

Krajem Drugog svjetskog rata selo Bački Jarak pretvoreno je u koncentracioni logor za njemačke civile koji su ostali na područjima pod jugoslovenskom vlašću.

Logor je postojao od 2. decembra 1944. do 17. aprila 1946. godine i u njemu je umrlo oko 7.000 ljudi, uglavnom žena i djece, od gladi, bolesti i zlostavljanja.

Spomenik stradalima postavljen je na inicijativu Udruženja Podunavskih Švaba Njemačke, koji su ga podigli uz pomoć vojvođanske i lokalne administracije, prenijeli su beogradski mediji.

Na obilježju u obliku mermernog krsta stoji natpis na srpskom i njemačkom jeziku: “Ovaj spomenik čuva sećanje na naše sugrađane, Podunavske Švabe, koji su u logoru za interniranje u Bačkom Jarku stradali i našli ovde večni mir. Neka počivaju u miru, mi ih nećemo zaboraviti”.

Osim Vučića i Košika, otkrivanju spomen-obilježja prisustvovali su i ambasador NJemačke u Srbiji Aksel Ditman, srpski ministar za rad Aleksandar Vulin, predsjednik vojvođanske Vlade Igor Mirović, predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, kao i direktor njemačke Fondacije “Konrad Adenauer” za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman-Dirkes.

(Srna)