Vučić: Dalekosežne su posledice Izetbegovićevog intervjua

Naveo je da je i dalje za to da to analiziramo i ne reagujemo ni jednom teškom rečju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da se, kada je reč o izjavi člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, radi o “veoma složenoj izjavi, sa dalekosežnim posledicama” i odbacio navode o ličnoj burnoj reakciji i krivici Srbije za polemiku koja se povela oko toga.

– Ceo intervju sadrži mnogo značajnih elementa – od odnosa bošnjačkog člana Predsedništva prema Sandžaku… do toga koja su to sredstva kojima će se štititi teritorijali integritet BiH, dakle ratna vojna sredstva, a sa druge strane se izražava lična želja da deo teritorije Srbije pripada nekom drugom – rekao je Vučić, novinarima u Briselu.

Naveo je da je i dalje za to da to analiziramo i ne reagujemo ni jednom teškom rečju.

– Ali, ako neko misli da su to bile nevažne, usputne reči, mislim da taj neko greši – poručio je predsednik Srbije.

Kako je rekao, postoji matrica u kojoj je potreba nekih u našoj zemlji da uvek okrive srpsku stranu, kao što u delu međunarodne zajednice postoji matrica da se uvek sve strane pozivaju na smirivanje, jer neće da kažu ko je krivac.

– Ne nalazim da smo bilo šta krivi, niti bilo čime doprineli – rekao je Vučić.

– Mi još nismo reagovali, osim što smo ponovili ono što smo čuli u intervju.

Niste čuli ni moju osudu, ni ocenu, ni kvalifikaciju”, kaže Vučić

On je istakao da Bakir Izetbegović nikada dosad pred srpskim zvaničnicima nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, tvrdnji da je trebalo da bude priznato, niti je ikada pominjao unutrašnje odnose u Republici Srbiji.

Vučić je naglasio da ne postoji “Dejtonski sporazum za Srbiju”, već se taj sporazum tiče BiH, gde je Srbija ta koja ima određena “prava i garancije” i iz tog ugla može da govori o BiH, kao i Hrvatska, iz ugla garanta sprovođenja Dejtonskog sporazuma”.

– A, na osnovu kod sporazuma vi govorite o Sandžaku? Na osnovu čega govorite o ratnoj opciji ukoliko neko krene u narušavanje vašeg teritorijalog integriteta, a sa lakoćom se govori o rušenju srpskog teritorijalog integriteta? – upitao je predsednik Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)