Vučić: Albanci ne mogu oteti imovinu Srbije u “Trepči”

Vlada Srbije donijela je danas odluku o poništavanju svih pravnih posljedica akata i radnji privremenih institucija samouprave u Prištini koje se odnose na pravni i faktički položaj “Trepče”, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

vucic-aleksandar

Vučić je istakao da je Vlada Srbije bila prinuđena da donese ovakvu odluku jer želi da “Trepča” nastavi da radi, budući da je od vitalnog značaja za opstanak sjevernog dijela Kosova i Metohije i za život 3.000 zaposlenih.

On kaže da je pitanje da li su tačne procjene da “Trepča” ima oko 51 milion tona rude olova i cinka, ali da je, bez obzira na cifre, najmanje 85 odsto pod kontrolom Prištine, pa mu nije jasno kojim se interesima rukovodila Priština.

“Moram priznati da ne razumijem zašto su ovo Albanci uradili. Ne vidim šta su time dobili i šta žele da naprave. Ne misle, valjda, da će u našu flotaciju da ulaze silom?”, upitao je Vučić.

On je istakao da Albanci ne mogu da otmu imovinu Srbije koju ima u “Trepči” i upitao da li odluka Prištine podrazumijeva i vraćanje dvije milijarde duga “Trepče”.

“Misle da otmu, ali mi ne damo da se dira u pravo svojine. Ni Albancima ni onima koji su ih na to nagovorili. Formalno-pravno nećemo. Samo vas pitam što ste to radili? Zbog vaših unutrašnje političkih pitanja? Ne mogu da razumijem zašto su to radili, kao ni one koji su im to dopustili da to urade”, rekao je Vučić.

srna