Vrbas se povlači u Banjaluci, nivo Save u porastu, izlila se Spreča

Vodostaj Vrbasa u Banjaluci, nakon jučerašnjeg intenzivnog rasta, u opadanju je, kao i vodostaj na rijeci Vrbanji.

Na hidrološkoj stanici Delibašino selo kod Banjaluke, vodostaj Vrbasa jutros u osam sati i dalje je bio iznad kote redovne odbrane od poplava i to za 67 cm i iznosio je 367 cm.

Vodostaji ostalih rijeka u RS su u porastu, ali i dalje u normalnim granicama, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS.

U Banjaluci se danas očekuje prestanak padavina, što bi trebalo da utiče i na “smirivanje” vodotoka.

Meteorolozi su najavili oblačno i svježe vrijeme s kišom ujutro, koja će tokom prijepodneva slabiti, a popodne uglavnom i prestati.

Prema večeri raslojavanje oblačosti i suvo vrijeme.

Vodotoci u opadanju

Rječica Lišnja povukla se iz Omladinskog naselja u Prnjavoru, vode ima još malo u Ulici Živojina Preradovića, a magistralni put Prnjavor-Banjaluka od jutros je u funkciji, rekao je Srni šef Opštinskog odsjeka za civilnu zaštitu Zdenko Tupajić.

On je naveo da je i dalje neprohodan put Prnjavor-Čelinac u Kačarama i da jutros ima manjih problema u saobraćanju od Prnjavora prema Srpcu, u Donjoj Ilovi.

“Rijeka Ukrina se izlila na obližnja polja, a put prema Kulašima, koji je noćas bio zatvoren, sada je prohodan. Mjesno područje Prisoji i dalje je u blokadi”, kaže Tupajić.

On je potvrdio da evakuacije stanovništva tokom noći nije bilo.

Stanje na akumulacionom jezeru Drenova je stabilno.

Rijeka Spreča se izlila na području Gračanice, a u tom području prijavljeno je i nekoliko klizišta. Međutim, nema ugroženog stanovništva. Iz Federalne uprave civilne zaštite saopštili su da je poplavljeno je oko 60 hektara Sprečkog polja.

spreca

Nivo Save ima tendenciju rasta

Na području Bijeljine, usljed obilnijih padavina, znatno su porasli vodostaji manjih bujičastih rijeka, dok su vodostaji Drine i Save u granicama normale, s tim što nivo Save ima tendenciju rasta, saopšteno je iz Gradskog odjeljenja za civilnu zaštitu.

Jutros se djelimično izlila rječica Lukavac u Donjoj Bukovici, u zaseoku Bukvari.

Ostale rijeke su u koritima, a može se očekivati da tokom dana bude i manjeg izlivanja bujičastih vodotokova.

U protekla 24 časa na području Bijeljine pao je 16,1 litar kiše po metru kvadratnom.

Odsjek za civilnu zaštitu, kao i ostale nadležne gradske službe prate stanje na terenu i po potrebi će preduzimati planirane mjere.

Nema ugroženog stanovništva

Vatrogasci su intervenisali u Mjesnoj zajednici Orahovica kod Gračanice na stambenom objektu gdje su ispumpavali vodu. Riječice su u koritima, ali su nadošle.

Put Gradačac-Gračanica je u prekidu, dok je put Gračanica-Šamac koji je sinoć bio u prekidu, jutros prohodan. Intervenisalo je preduzeće “Jata”. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište na lijevoj strani prema Šamcu, kao i lijeva strana Gradačac-Ormanica.

Na području Tešnja rijeka Usora i njene pritoke su u blagom opadanju, a cijelu noć je radila mehanizacija i postavljane su vreće, tako da je situacija pod kontrolom.

(Nezavisne, Klix)

Ad

You might also like

Komentariši