Automobilizam

“Volvo” prelazi na električne automobile

0

“Volvo” je saopštio danas da će od 2019. godine preći na elektrifikovane automobile, čime švedski proizvođač okončava eru isključive upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji troše benzinsko ili dizelsko gorivo.

Kompanija planira da predstavi pet novih modela u periodu od 2019. do 2012. godine, a svi će biti potpuno električni ili će imati neki vid hibridnog pogona u kojem se koriste električni agregati i benzinski ili dizelski motori.

Direktor “Volva” Hakan Samuelson rekao je da je ovo reakcija na želje kupaca, koji sve više traže automobile sa električnim pogonom. Kompanija planira da proda milion vozila sa ovakvim pogonom do 2025. godine.

Kineski “Žeđijang gili” otkupio je “Volvo” od američkog “Forda” 2010. godine, a švedska kompanija od tada je uložila milijarde dolara u nove modele, proizvodne pogone i alterantivne pogonske sklopove.

Samuelson je u intervjuu njemačkom listu “Frankfurter algemajne cajtung” rekao da kompanija neće razvijati novu generaciju dizelskih motora zbog visokih troškova i sve oštrijih regulativa o zagađenju vazduha.

“Volvo” će nastaviti da proizvodi postojeće benzinske i dizelske modele predstavljene prije 2019. godine, ali će njih postepeno zamijentiti hibridni ili potpuno električni modeli.

(Srna)

DNEVNI HOROSKOP ZA 6. JUL: Pred Rakom je pakleni dan za ljubav, a Ovna na poslu čeka horor

Previous article

Palačinke sa tamnom čokoladom i rumom

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.