“Volvo” prelazi na električne automobile

“Volvo” je saopštio danas da će od 2019. godine preći na elektrifikovane automobile, čime švedski proizvođač okončava eru isključive upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji troše benzinsko ili dizelsko gorivo.

Kompanija planira da predstavi pet novih modela u periodu od 2019. do 2012. godine, a svi će biti potpuno električni ili će imati neki vid hibridnog pogona u kojem se koriste električni agregati i benzinski ili dizelski motori.

Direktor “Volva” Hakan Samuelson rekao je da je ovo reakcija na želje kupaca, koji sve više traže automobile sa električnim pogonom. Kompanija planira da proda milion vozila sa ovakvim pogonom do 2025. godine.

Kineski “Žeđijang gili” otkupio je “Volvo” od američkog “Forda” 2010. godine, a švedska kompanija od tada je uložila milijarde dolara u nove modele, proizvodne pogone i alterantivne pogonske sklopove.

Samuelson je u intervjuu njemačkom listu “Frankfurter algemajne cajtung” rekao da kompanija neće razvijati novu generaciju dizelskih motora zbog visokih troškova i sve oštrijih regulativa o zagađenju vazduha.

“Volvo” će nastaviti da proizvodi postojeće benzinske i dizelske modele predstavljene prije 2019. godine, ali će njih postepeno zamijentiti hibridni ili potpuno električni modeli.

(Srna)