MagazinZanimljivosti

Vog: Hram Svetog Save je istočnoevropska Sagrada familija

0

Portal prestižnog magazina “Vog“ objavio je tekst o hramu Svetog Save u Beogradu upoređujući ga sa katedralom Sagrada familija u Barseloni.

Novinarka Elspet Velten u svom tekstu o hramu Svetog Save navodi da se radi o drugom najvećem pravoslavnom hramu u svijetu, te opisuje iscrpnu istoriju koja je pratila njegovu izgradnju.

“Plan za hram je napravljen još 1893. godine, a lokacija na Vračaru je izabrana baš zato što su tu sahranjene mošti Svetog Save koji je život posvetio razvoju Srpske pravoslavne crkve“, navodi se u tekstu.

Opisujući istoriju srpskog naroda od vladavine Turaka, pa do raspada Jugoslavije Elspet kaže da se i dalje u Beogradu vide tragovi rata, tačnije NATO bombardovanja 1999. godine, ali da se samo kilometar dalje od ulice Kneza Miloša nalazi hram koji oduzimajući dah svojom veličinom svaki čas treba da bude i konačno završen.

Oduševljenje možda najvećom atrakcijom u istočnoj Evropi novinarka “Voga“ zaključuje riječima da je priča o Svetom Savi moderna i istinita bajka koju Srbi najviše vole. To je potvrdio i njen sagovornik – “Zamislite? Neko ko je odbio vlast i umjesto toga odabrao da služi svima nama. Za naš narod to je nešto najveće što postoji“.

Kompletan tekst možete pročitati ovdje.

(b92)

Ivica Todorić osvanuo na potjernici Europola

Previous article

Teslini automobili stizaće i iz Kine

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin