Vodostaji rijeka u RS u porastu, u Banjaluci ugroženo nekoliko kuća (FOTO)

BANJALUKA – Zbog obilnih padavina koje ne prestaju u protekla tri dana rijeke Vrbas, Pliva i Sana su u konstatntom porastu, a do prvih izlijevanja bujičnih potoka došlo je u Banjalučkom naselju Česma prije nekih 20 minuta. Zbog svega navedenog su uvedena i vandredna mjerenja vodostaja na nivou čitave RS.

Strah od novih poplava nije usamljen slučaj, pa je tako obilazeći vodotoke ekipa “Nezavisnih novina”, uprkos nevremenu i jakoj kiši, srela i primjetila veliki broj građana koji su stajali na obalama i posmatrali rijeke.

Zabrinuti građani kažu da im sve “miriše na 2014-tu”.

Najviše padavina je u dosadašnjem toku dana bilo u sjevernom dijelu Republike Srpske, to jest na području Banjaluke i okolnih gradova i opština, gdje je napadalo i do 30 litara po metru kvadratnom.

U Banjaluci je zbog obilnih padavina došlo do izlivanja oborinskih voda i bujičnih vodotokova u naseljima Karanovac, Pobrđe i Česma, u kojoj je ugroženo i nekoliko kuća.

Pripadnici Vatrogasne brigade nalaze se na terenu i intervenisaće tamo gdje je to potrebno, rečeno je Srni u banjalučkoj Gradskoj upravi.

Pripadnici Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice prate situaciju na terenu i pozivaju građane da prijave sve eventualne probleme – Centru za obavještavanje na broj telefona 121.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda /HMZ/ Republike Srpske, vodostaj rijeke Vrbas u 13.00 časova na mjernoj tački kod Delibašinog sela dostigao je kotu redovne odbrane od poplava.

Iz banjalučke uprave grada napominju da se prati situacija u vezi sa vodostajima rijeka u Republici Srpskoj.

Lišnja se izlila u Prnjavoru

Usljed obilnih padavina i ispresijecanog korita zbog radova na izgradnji autoputa rječica Lišnja se izlila iz korita u Ulici Živojina Preradovića u Prnjavoru.

Prema informaciji iz opštinskog Štaba za vanredne situacije, poplavljena je i Banjalučka ulica, a pod vodom je i stadion Fudbalskog kluba “Ljubić” u prigradskom naselju Lazina voda.

Rijeka Ukrina za sada ne predstavlja opasnost za stanovnike u priobalnom području, ali postoje indicije da bi se mogla izliti na lokalni put u Kulašima, u blizini strelišta.

Trenutno je u prekidu lokalni saobraćaj prema Srpovcima i Mračaju. 

Iz kabineta načelnika opštine Prnjavor pozvali su građane u priobalnim područjima da preduzmu mjere lične i uzajamne zaštite od poplava.

Građani se u slučaju potrebe mogu obratiti opštinskom Odsjeku za civilnu zaštitu od 7.00 do 20.00 časova na broj telefona 051/660-853 ili Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici na broj 123.

U Jagarama otežan saobraćaj zbog izlivanja Vrbasa

U banjalučkom naselju Jagare, zbog izlivanja rijeke Vrbas, saobraćaj se odvija otežano u Ulici Sime i Ilije Partala.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske saopšteno je da se u toj ulici saobraćaj odvija jednom saobraćajnom trakom.

Voda odnijela dio puta u Karanovcu

U banjalučkom naselju Karanovac, kod firme “Drvoprodeks”, voda je odnijela dio puta, te se saobraćaj u tom dijelu odvija otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

Policija je na licu mjesta i obezbjeđuje mjesto gdje je došlo do odronjavanja dijela puta.

nezavisne