Vodostaji rijeka i dalje u porastu, nivo Vrbasa iznad kote redovne odbrane od poplava (FOTO)

Usljed obilnih padavina u porastu su vodostaji rijeka u Republici Srpskoj, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vodostaji većih vodotoka u Republici Srpskoj su u porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplava, osim Vrbasa u Banjaluci, čiji se nivo na jednoj tački kod Delibašinog Sela popeo na 68 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

Portparol Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović izjavio je Srni da je usljed obilne kiše na teritoriji Grada Banjaluke došlo do odrona na putu Priječani – Duboki Potok, a kiša je uzrokovala i odrone u naseljima Priječani, Lauš, Česma i Karanovac u Banjaluci.

On je dodao da su bujične vode uzrokovale probleme u banjalučkim naseljima Šargovac, Pavlovac, Šeher, Motike, Lazarevo, Lovačka Bara, a da je zbog vode na kolovozu obustavljen saobraćaj na dionici puta Drugovići-Srbac.

Čitalac portala “Nezavisnih novina”, poslao nam je večeras fotografije iz naselja Mađir-Česma, u ulici Zdravka Dejanovića, na kojima se vidi kako je voda odnijela dio puta. Čitalac nam je rekao da je zvao vodnu inspekciju i da mu se niko nije javljao na telefon.

U opštini Laktaši voda iz lokalnog vodotoka prekinula je putnu komunikaciju u mjestu Drugovići, a u Čelincu voda je prekinula putnu komunikaciju u mjestu Bojići.

Rijeka Lišnja u opštini Prnjavor izlila se i prekinula putnu komunikaciju Prnjavor-Čelinac na lokalitetu Kačare, a rijeka Ukrina se izlila u Ratkovcu i zaplavila poljoprivredno zemljište i tri objekta.

U Tesliću riječice Gračanica i Mala Usora su u porastu i ekipe Civilne zaštite su na terenu. Vodostaji ovih riječica mogu ugroziti naselja u Tesliću i Čečavi. Civilna zaštita je angažovana na obezbjeđivanju 500 vreća sa pijeskom za eventualnu upotrebu”, rekao je Stojanović.

Otežan saobraćaj u mjestu Grabovac

Saobraćaj se zbog izlivanja potoka u mjestu Grabovac, na regionalnom putu Čelinac-Ukrina, odvija otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

U AMS-u Srpske očekuju da na ovom lokalitetu u narednih 15-30 minuta saobraćaj bude potpuno obustavljen, s obzirom da voda sve više nadire na kolovoz.

Zbog izlivanja vode, prekinut je saobraćaj i na regionalnom putu Srbac-Drugovići, na lokalitetu gdje auto-put presjeca regionalni.

Regionalni put Prnjavor-Čelinac, u mjestu Donji Vijačani, potpuno je obustavljen saobraćaj.

Otežano kretanje regionalnim putem Doboj-Stanari

Usljed obilnih padavina izlila se voda na regionalnom putu Doboj-Stanari u dobojskom naselju Ljeskove Vode zbog čega se ne preporučuje kretanje ovom dionicom, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

Iz AMS-a navode da se voda izlila na obje saobraćajne trake u dužini od 100 metara.

“Vrbas ne prijeti opasnošću od izlivanja”

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite u banjalučkoj Upravi grada Mladen Ćućun rekao je Srni da je u 18.00 časova visina Vrbasa iznosila 368 centimetara, te da ne prijeti opasnošću od izlivanja.

Ćućun je istakao da su pripadnici Civilne zaštite stalno na terenu, te u neprekidnom kontaktu sa Hidroelektranom “Bočac” na Bočcu, koja radi u redovnom režimu.

“Vodostaji u jezeru su toliko niski da u narednih 40 časova mogu da prihvate dovoljne količine vode, tako da građani nema potrebe da paniče kada je riječ o vodostaju rijeka Vrbasa i Vrbanja”, rekao je Ćućun.

On je dodao da na kriznim mjestima problem mogu da naprave samo rječica Dragočajka i manji bujični potoci, koji mogu naglo da narastu usljed velikih padavina.

Ćućun je naveo da se Vrbas ni na jednoj lokaciji nije izlio.

U Tesliću i Doboju izlile rijeke, u Petrovu mirno

Na području opštine Teslić usljed obilnih padavina iz korita su se izlile rijeke Gračanica i Rajševački potok, ali objekti nisu ugroženi, rekao je Srni načelnik teslićke Civilne zaštite Dule Borić.

Borić je naveo da je nabujala i rijeka Mala Usora, ali je voda još u koritu koje je puno.

On smatra da korito rijeke Velika Usora još ima dovoljno kapaciteta da primi nove količine padavina.

Načelnik Odjeljenja Civilne zaštite u Doboju Slobodan Mićić rekao je da su u toku intervencije na području dobojskih naselja Bare i Paklenica, gdje se čisti korito bujičnih potoka koji su prijetili da ugroze objekte.

Mićić je ponovio da se voda izlila na regionalni put Doboj-Stanari u naselju LJeskove Vode.

Iz Opštinske uprave Petrovo navode da kiša trenutno pada manjim intenzitetom i da nisu imali dojave o izlivanju vode iz korita rijeka ili potoka

srna/nezavisne

Ad

You might also like

Komentariši