Vlasti u Iranu priznale: Postoji jedno selo u kome smo pogubili sve muškarce

Organizacije za zaštitu ljudskih prava oštro su osudile pogubljenja muškaraca u iranskom selu koje je sprovela vlast.

20160227125753_356470

Optuženi su za zloupotrebu i distribuciju droge. Kako prenose strani mediji, svaki muškarac u jednom selu u iranskoj pokrajini Sistan i Beludžistan je pogubljen zbog zloupotrebe droge, a Šahindokt Molaverdi, potpredsjednica Irana za ženska i porodična pitanja, zalaže se za snažniju podršku porodicama osuđenih.

“Postoji jedno selo u Sistanu i Beludžistanu gdje je apsolutno svaki muškarac ubijen. Danas su njihova djeca potencijalni dileri droge jer će potražiti osvjetu za smrt očeva ili jer im treba novac kako bi zbrinuli porodicu, a to je rezultat slabe podrške vlasti”, rekla je. Ne zna se tačno kada su muškarci u neimenovanom selu ubijeni i jesu li pogubljenja izvršena odjednom ili tokom nekog dužeg vremenskog perioda.

Molaverdi tvrdi da je društvo odgovorno za porodice ubijenih i da je ponovo uspostavljen program pomoći. Organizacija “Iran Human Rights” izvještava da se godišnje u Iranu izvrši nekoliko stotina pogubljenja vješanjem i to uglavnom nad pripadnicima marginalizovanih grupa ili etničkih manjina. “Iranske vlasti su već više puta priznale da smrtna kazna nije riješila problem širenja droge, ali i dalje zbog toga ubijaju ljude.

Prošle godine u Iranu je broj smrti povezanih s drogom bio najviši u posljednjih 20 godina”, kaže je Mahmud Amiri-Mogadam, portparol organizacije “Iran Human Rights”. 2011. godine iranski vrhovni sud je objavio da se 74 odsto pogubljenja u zemlji odnosi na dilere, i to uglavnom opijuma koji preko Avganistana dolazi u Europu. Britanska organizacija za zaštitu ljudskih prava “Reprieve” objavila je da je oko 600, od ukupno 947 vešanja u Iranu 2015. godine povezano s drogom i izrazila je zabrinutost zbog nepoštenih suđenja, prisilnih priznanja i hapšenja maloljetnika.

kurir.rs