BalkanNovosti

Vladika spremio anatemu za sve koji rade jogu

0

Mitropolit bregalnički Ilarion, nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, tvrdi da joga, koja se nameće kao “moderan” način za smirivanje poslije stresa ili trudnicama za lakši porođaj, zapravo predstavlja odricanje od svete pravoslavne vjere i od Hrista, objavili su makedonski mediji.

VLADIKA

Ilarion je svima koji vježbaju ili su vježbali jogu možda iz neznanja, preporučio da prekinu, da se pokaju i da se ispovijede, a na sve one koji, kako se navodi, to ne žele – bacio je anatemu.

Pravoslavne crkve se slažu da bi za izbjegavanje atmosfere vjerskog sinkretizma, pravoslavna pastva trebalo da izbjegava jogu zbog toga što predstavlja fundamentalno učenje Hindu religije, a ne samo neku vrstu fitnesa.

Joga je apsolutno nespojiva sa pravoslavnom hrišćanskom vjerom i nije joj mjesto u životu hrišćana, saopštile su pravoslavne crkve povodom proglašenja Svjetskog dana joge, koji će se prema odluci UN-a obilježavati svakog 21. juna.

Ovo je makedonskim vjernicima prije dva dana najavio mitropolit Ilarion na propovijedi u manastiru Lesnovo. Za Ilariona sve ove, naizgled naivne joga vježbe za opuštanje, koje se nameću kao “moderan” način opuštanja, u suštini – odricanje od svete pravoslavne vjere i odricanje od Hrista.

Pravoslavna crkva je na sastanku Svetog sinoda u Grčkoj pozvala čitav svijet da izbjegne stvaranje atmosfere religioznog sinkretizma.

Pod motom “Joga vježbe i tehnike u prevladavanju napetosti i stresa” u Gradskom parku u Skoplju obiležen je Svjetski dan joge. Organizatori manifestacije su bili fondacija “Umijeće življenja Makedonije” i indijske ambasade u Bugarskoj. blic

Tviter mijenja međunarodne odnose

Previous article

Prnjavor: Štrajk na ergeli „Vučijak“

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan