MagazinZanimljivosti

Vladar kraljevstva Bafut ima 100 žena VIDEO

0

Aumbi II je 11. fon ili kralj Bafuta, kraljevstva na sjeveru Kameruna i ima 100 žena. Sve one nisu bile njegove od početka, već ih je nasljedio od prethodnih fonova, a samo sa malim dijelom njih se i sam oženio.

++

– Kraljice igraju važnu ulogu u našoj zajednici – priča princ Nikson i ističe da sve one stoje iza svojih muškaraca i oblikuju ih u buduće kraljeve.

– Iza svakog uspješnog muškarca mora da stoji uspješna i stabilna žena. Naša tradicija je takva da kada neko postane kralj, starije kraljice predaju tradiciju novim, mlađim kraljicama, a njega uče kako da se iz princa transformiše u vladara – kaže Abumbijeva treća žena, kraljica Konstans.

Iako je poligamija legalna u Kamerunu, podaci tvrde da ovakvih brakova ima jako malo na afričkom kontinentu. Ovakvom običaju se suprotstavlja promjena sistema vrijednosti, širenje hrišćanstva, uticaj zapada, ali i veliki troškovi.

– Tokom kolonizacije, druge vrijednosti su se ušetale u narod i one su totalno drugačije od onih koje smo mi tradicionalno imali. Zato je stalno prisutan konflikt između tradicionalnih vrijednosti i modernih, zapadnjačkih stavova. Moj posao je da ih na najbolji način pomješam – priča kralj Abumbi II, koji vlada Bafutom 47 godina.

Njihove mlađe, modernije žene su obrazovane i tečno govore engleski i francuski, što nije običaj među starijim suprugama. Ova kontradikcija čini život u fondomima fascinantnim i konfuznim. Da li su zarobljeni u prošlosti ili idu u korak sa budućnošću? Kralj Zofoa III je nasljedio 72 žene i ima preko 500 djece poslije očeve smrti, ali sebe smatra modernim kraljem.

– Da biste danas bili vladar, morate biti obrazovani jer se stvari vrlo brzo dešavaju i menjaju. Kao što su nekada govorili, “obrazovanje je svetlost, neznanje je tama – priča kralj Zofoa III.

 blic

 

Neće biti moguća isplata plate bez doprinosa?

Previous article

EU nudila Rusiji gasovod koji bi zaobišao Srbiju

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin