Vlada Srpske u problemima – prihodi od PDV-a manji od planiranih

Već četvrti mjesec zaredom državna kasa ne puni se planiranom dinamikom, zbog slabe naplate prihoda od indirektnih poreza. Plan Vlade Srpske da ove godine dobije na račun oko 80 miliona maraka više nego prošle potpuno je propao jer je samo šest dobila u prva četiri mjeseca.

Da stvar bude gora, veće rate za otplatu ino dugova odnose sve više novca, pa se rupa pojavljuje u kasi Republike, opština, gradova i Javnog preduzeća Putevi. U Vladi su za sve krivili velik povrat PDV-a izvoznicima, a prošli mjesec javno su priznali da su zvali direktora Uprave za indirektno oporezivanja da provjere šta se dešava. Nakon toga, Miro Džakula krenuo je u kontrolu svim raspoloživim snagama.

“U najvljenim kontrolama pojačanih zahtjeva za povrat PDV-a biće uključeno 100 inspektora iz sva četiri regionalna centra UIO. Kontrole su u toku i biće realizovane tokom cijelog petog mjeseca”.

Ipak interna analiza Uprave pokazuje da za slabije punjenje državne kase nisu krivi izvoznici već pad kupovne moći stanovništva i slabija poslovna aktivnost. Smanjili su se prihodi po PDV prijavama, kao i oni od akciza na domaću naftu i duvan.

“U prva dva mjeseca 2017. zabilježen je snažan pad naplate prihoda od akciza od 15,4 mil KM. Osnovni razlog za negativni trend kod PDV-a je rast povrata i pad domaćeg PDV-a. Nakon visokih stopa rasta PDV-a koje smo imali u drugoj polovini 2016 primjetno je jenjavanje potrošnje”.

Zato budžetska potrošnja ne jenjava, a Vlada rupe krpi prebacujući plan zaduženja. Na više para računale su gotovo sve lokalne zajednice pa zbog slabe naplate brojni planovi propadaju gradonačelniku Banjaluke, koji ovih dana muku muči sa restrukturisanjem gradskog duga. Zato pad prihoda od PDV-a pravi još veći problem Igoru Radojičuću koji je na početku godine planirao povećanje prihoda od PDV-a za 2,5 miliona .

“Prihodi od indirektnih poreza padaju. To je vrlo važan prihod, jedna trećina budžeta su indirektni porezi. Oko 40 miliona maraka je projekcija 41, ali pitanje da li će se realizovati ove godine. Svaki milion manjka moraćemo skinuti na nekoj od potrošačkoj stavki”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Na rezanje potrošačkih stavki ne pomišlja Vlada koja se u prvom kvartalu pokrila prebacujući plan zaduženja. Od planiranih 150, Vlada se do sada na berzi zadužila za 183 i još 50 direktno kod komercijalnih banka. Osim toga prebacili su i 24 miliona iz kase IRB-a u državni budžet, a takav slučaj u dosadašnjoj praksi nije zabilježen.

atvbl.com